Grahamstekakor
Grahamstekakor
10 st
Ingredienser:
3 dl mjölk
50 g jäst (gärna för söta degar)
50 g smör eller margarin (1/2 dl flytande)
½ dl sirap
½ tsk salt
1 tsk malda pomeransskal
5 dl grahamsmjöl
3,5 dl vetemjöl
Garnering: Solros-, sesam- eller vallmofrön
Tillagning:
1. Värm mjölken till 37 grader, smula ned jästen i en bunke och häll över degvätskan tills jästen löst upp sig.
2. Klicka i matfettet och tillsätt övriga ingredienser men spara 1 dl vetemjöl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig.
3. Låt degen jäsa övertäckt i ca 40 minuter.
4. Knåda degen smidig på mjölat underlag och dela sedan degen i 10 delar, kavla eller platta ut dessa till kakor (ca 12 mm tjocka) och nagga dem lätt.
5. Låt jäsa i 30-40 minuter och sätt på ugnen på 225°C.
6. Pensla bullarna med vatten och strö över garnering.
7. Grädda i ugnen i 6-8 minuter och låt sedan svalna på galler under bakduk.
Lillasyster bidrar med gott matbröd!
10 st
Ingredienser:
3 dl mjölk
50 g jäst (gärna för söta degar)
50 g smör eller margarin (1/2 dl flytande)
½ dl sirap
½ tsk salt
1 tsk malda pomeransskal
5 dl grahamsmjöl
3,5 dl vetemjöl
Garnering: Solros-, sesam- eller vallmofrön
Tillagning:
1. Värm mjölken till 37 grader, smula ned jästen i en bunke och häll över degvätskan tills jästen löst upp sig.
2. Klicka i matfettet och tillsätt övriga ingredienser men spara 1 dl vetemjöl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig.
3. Låt degen jäsa övertäckt i ca 40 minuter.
4. Knåda degen smidig på mjölat underlag och dela sedan degen i 10 delar, kavla eller platta ut dessa till kakor (ca 12 mm tjocka) och nagga dem lätt.
5. Låt jäsa i 30-40 minuter och sätt på ugnen på 225°C.
6. Pensla bullarna med vatten och strö över garnering.
7. Grädda i ugnen i 6-8 minuter och låt sedan svalna på galler under bakduk.
Lillasyster bidrar med gott matbröd!
Kommentarer
Trackback