Vörtbröd

Vörtbröd
2 st

Ingredienser:
50 g jäst
50 g smör
2 dl julmust
1 flaska porter, 33 cl
250 g Arla KöketKesella® lätt
1 dl mörk sirap
2 tsk salt
2 tsk mald ingefära
2 msk malda pomeransskal
1 krm malda kryddnejlikor
50 g russin
19-20 dl rågsikt

Tillagning:
1. Smula jästen i en bunke.

2. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt julmust och porter och värm till fingervärme 37 grader. Häll degspadet över jästen och rör tills den är löst.

3. Tillsätt kvarg, sirap, salt, kryddor och russin och blanda.

4. Tillsätt större delen av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den blir blank och smidig. Tillsätt resten av mjölet om degen klibbar och inte släpper från bunkens kanter.

5. Jäs degen övertäckt i ca 45 min. Sätt ugnen på 175 grader.

6. Arbeta ihop degen och dela den i 2 delar. Baka ut delarna till ovala bröd och lägg dem på bakplåtspapper eller en smord plåt.

7. Täck över och låt jäsa ca 30 min. Skåra ev. bröden lätt med en vass kniv.

8. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min. Låt svalna på galler.


Hade jag bara haft mer tid innan julafton (jag passade ju på att åka på semester och sen vara magsjuk i år) så hade jag bakat vörtbröd! Helt klart!

Receptet kommer från Arla.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0