Pastasås med lövbiff

Pastasås med lövbiff
3-4 portioner

Ingredienser:
4 skivor lövbiff
1 gul lök
2,5 dl creme fraiche
1 röd paprika
salt
peppar

Tillagning:
1. Strimla lövbiffen och stek den snabbt. Lägg över på en tallrik.

2. Hacka löken och värm i stekpanna. Häll sedan i lövbiffen och den delade paprikan. Fräs en liten stund.

3. Rör i creme fraiche och smaksätt med salt och peppar.

Servera med valfri pasta.



Lite rester i kylen blev till den här smarriga pastasåsen! Jag piffade upp den lite med soltorkade tomater och använde creme fraiche franska örter för lite godare kryddning. Gott blev det!








Falukorvsgratäng

Falukorvsgratäng
4 portioner

Ingredienser:
400-500 g falukorv, strimlad
1 gul lök, hackad
1 bit purjolök, strimlad
1 gul paprika, skuren i bitar
1 liten burk hela champinjoner
2 dl creme fraiche
2,5 dl matlagningsgrädde
100 g philadelphiaost
1 msk tomatpuré
1 dl chilisås
1 msk kycklingfond
salt
peppar
paprikapulver
1 dl riven ost

Tillagning:
1. Stek falukorven och grönsakerna i lite smör. Lägg över i en ugnsfast form.

2. Mosa philadelphiaosten i en bunke och tillsätt grädden och creme fraichen och vispa till en slät sås. Tillsätt tomatpuré, chilisås, fond och smaka av med kryddorna.

3. Rör även ner osten i såsen och häll den sedan över korven och grönsaksfräset.

4. Gratinera i mitten av ugnen 20-30 min i 225°.

Serverade den med pasta, sallad, tomat och parmesan.



Det här jättesmaskiga receptet hittade jag i Hallon & blåbärs blogg. Måste testas omedelbums av den där korvbiten jag har i frysen. :)








Saftigt saffransbröd

Saftigt saffransbröd
50 bullar

Ingredienser:
150 g smör
6 dl mjölk
1 g saffran
1 msk strösocker
50 g jäst
1 ägg
½ tsk salt
11 dl vetemjöl
9 dl vetemjöl special
125 g smör
1,5 dl strösocker
2 tsk kardemumma, stött
1 ägg, till pensling

Garnering
75 g smör
2 dl strösocker

Tillagning:
1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt, 37°.

2. Stöt saffranet med socker och blanda ner i degvätskan.

3. Finfördela jästen i en bunke och häll den fingerljumna degvätskan över. Tillsätt ägg.

4. Tillsätt salt och det mesta av mjölet. Arbeta till en smidig deg. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.

5. Rör smör och socker poröst. Tillsätt kardemumma. Arbeta ner smör- och sockersmeten i degen med elvispens degkrokar.

6. Ta upp degen och baka ut den till bullar.

7. Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa övertäckta ca 20 min.

8. Sätt ugnen på 225°. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen ca 12 min. Låt svalna.

9. Pensla med smält smör och doppa i socker.



Dom här godsakerna tar jag med mig till jobbet och bjuder på idag! :)



Receptet kommer från Allt om mat.




Tacobiffar

Tacobiffar
3-4 portioner

Ingredienser:
400 g nötfärs
1 påse tacokryddor
1 ägg

Tillagning:
1. Blanda nötfärs, ägg och kryddor.

2. Forma till biffar och stek några minuter på varje sida.

Servera med tzatziki och grönsaker, eventuellt stekt potatis.



Ikväll blev det "snabbmat". Jag bakade nämligen och adventspyntade samtidigt. (Du ser den nya röda löparen under tallriken va?!) Vad jag bakade får du se imorgon, och alla som jobbar helg med mig får smaka. Gott gott!








Falukorv i ugn

Falukorv i ugn
4 portioner

Ingredienser:
1 falukorv
1 tomat eller en burk krossade tomater
1 äpple
1 lök
några skivor ost
senap
ketchup
 
Tillagning:
1. Smöra en ungsfast form.

2. Skär några snitt i en falukorv så att det bildas 3-4cm skrivor men att korven fortfarande håller ihop.

3. Klyfta äpplet och löken och stoppa ner dessa i korvens skåror. Ringla ketchup och senap över korven, lägg på ostskivorna över korven och lägg de överblivna äppel- och lök klyftorna i formen. Lägg i en skivad tomat eller en burk krossade tomater.

4. Grädda i ugnen på 225° i 30 minuter eller tills korven är tilllagad. Servera med kokt potatis.



Dom här stackarna måste ätas upp snart. Jag ska nog testa jobbarkompisen Carolinas recept här ovan på den ena biten. Men vad ska jag göra av den andra?? Tipsa mig!!









Kåldolmar

Kåldolmar
4-6 portioner

Ingredienser
1 savojkålshuvud (ca 20 fina blad)
½ dl grötris
1 dl vatten
2 dl mjölk
1 medelstor gul lök
1-2 msk smör
300 g blandfärs 
2 ägg
½-1 tsk salt
1 krm vitpeppar

Till stekning
1 msk smör
2 msk ljus sirap eller strösocker
4 dl kålspad (från kokningen)
2 msk konc kalvfond
1-2 msk mörk maizenaredning 

Tillagning:
1. Koka riset i vattnet och mjölken (enligt anvisning på paketet) till en lös gröt. Låt svalna.

2.Koka upp rikligt med lättsaltat vatten. Putsa kålhuvudet och skär ut rotstocken. Plocka försiktigt 20 fina kålblad (undvik de yttersta). Koka dem ett par minuter tills de mjuknar. Spara 4 dl kålspad. Skölj hastigt av bladen i kallt vatten. Låt bladen rinna av på en handduk. Putsa bort den grövre delen av bladnerven.

3. Sätt ugnen på 200°C.

4. Skala och finhacka löken och fräs den lätt i smör i en stekpanna. Låt den svalna.

5. Blanda färsen med risgröt, lök, ägg, salt och peppar till en relativt lös smet. Lägg en rågad matsked färs i varje kålblad. Vik den grova delen av bladet över färsen. Vik upp kortsidorna och rulla ihop till ett paket.

6. Lägg dolmarna med skarvarna ner i en smord ugnsäker form eller långpanna. Ringla över sirap eller strö på socker. Stek i ugn på nedre falsen i ca 45 minuter. Häll på kålspad och kalvfond efter halva stektiden.

7. Häll/sila av stekskyn när dolmarna nästan är klara. Koka upp skyn i en kastrull och red med maizenaredning. Servera med syltad lök och svamp samt gärna ett fluffigt potatismos.



Så här mumsig såg min middag ut idag på jobbet. Inhandlad för en billig peng på Pressbyrån.. :P Jag saknade grönsaker och lingon, men annars smakade det faktiskt helt okej.
Jag insåg först idag att det är ju första advent redan på söndag! Nu ska jag ladda med julrecept här! :)


Receptet kommer från ICA.





Stuvade makaroner

Stuvade makaroner
4 portioner

Ingredienser:
5 dl makaroner
2 msk vetemjöl
4 dl mjölk
1 dl matlagningsgrädde
salt
peppar

Tillagning:
1. Koka makaronerna enligt anvisning på förpackningen.

2. Slå av vattnet i ett durkslag och häll tillbaka makaronerna i kastrullen.

3. Rör ner vetemjölet. Tillsätt mjölk och grädde. Koka under omrörning 3-5 min.

Smaka av med salt och peppar. Servera till stekt falukorv eller köttbullar och en tomatsallad.



Ett av dom självklara alternativen till köttbullar! (även om den absoluta favoriten är potatis, lingon och brunsås!)


Receptet kommer från Arla!






Saffransbiscotti

Saffransbiscotti
40 st

Ingredienser:
2 ägg
1,5 paket saffran
100 g sötmandel
100 g smör
1 dl socker
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Tillagning:
1. Hacka mandeln grovt.

2. Vispa ihop saffran och ägg, tillsätt rumsvarmt smör och socker till en porös smet.

3. Blanda ner hackad mandel, vetemjöl och bakpulver till en jämn och ganska kletig deg.

4. Fördela smeten i tre längder på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i 15 minuter.

5. Låt kaklängderna svalna något och skär dem på snedden i ca 2 cm breda bitar. Sätt in dem i ugnen igen för att torka mitt i ugnen i ca 1 timme i 75 grader varm ugn.

Tips: Gott till julkaffet och en perfekt present i jul.


Igår var vi och handlade i nya gallerian i Liljeholmen. Ica Kvantum där är livsfarligt! Grymt bra butik och smart planerad så att man hittar massa smått och gott att stoppa i korgen hela vägen till kassan.. Eller, det kanske inte är så smart egentligen.. :) Jag köpte i alla fall på mig årets julkaffe från Zoegas och bryggde en kopp till mig själv när vi kom hem. Gott gott gott! Det måste ni testa! Jag åt en kärleksmums till kaffet, men en sån här saffransbiscotti hade passat ännu bättre.



Receptet kommer som synes från Tasteline!





Köttbullar

Köttbullar
4 portioner

Ingredienser:
400 gram köttfärs    
0,75 dl ströbröd    
2 dl mjölk    
1 tsk salt    
1 krm svartpeppar, malen    
2 msk gul lök, finhackad    
1 st ägg
smör

Tillagning:
1. Blanda ströbrödet och mjölken. Låt svälla minst 10 min.

2. Tillsätt resten av ingredienserna och rör till en smidig färs.

3. Fukta händerna med kallt vatten och forma färsen till köttbullar. Lägg köttbullarna på en vattensköljd skärbräda.

4. Bryn dem, några i taget i smör. Skaka stekpannan så att köttbullarna blir jämnt brynta. Minska värmen och efterstek utan lock i 3-5 min. Skaka då och då.



Söndagskväll efter en skön slapparhelg. Vad passar bättre än köttbullar och makaroner då? :) Jag stuvade mina makaroner, det blir ju så mycket godare då!

Receptet kommer från Tasteline!






   
     

Rågbullar

Rågbullar med russin
12 stycken

Ingredienser:
50 g jäst
35 g smör
3 dl mjölk
0,5 dl sirap
1 tsk salt
1 msk malda brödkryddor
10 dl rågsikt
1 dl russin

Tillagning:
1. Smält smöret och slå över mjölken, värm till 38 grader.

2. Smula jästen i en bunke och lös upp med degspadet. Blanda i sirap, salt brödkryddor och russin.

3. Tillsätt mjöl och arbeta degen blank och smidig. Låt jäsa 30 min.

4. Arbeta igenom degen på mjölat bakbord.

5. Forma till bullar och låt jäsa på plåt 23-30 min. Pensla med smör.

6. Grädda mitt i ugnen i 225 grader i ca 10 min, tills bullarna känns lätta och har fin färg och yta.



Jag åt upp den sista bullen sen förra baket idag så jag passade på att baka nya! Russin är gott i bröd och sambon var snabb att stjäla en innan dom ens svalnat. :)
Till middag blev det 
djungelgrytan!


Receptet kommer från Kokaihop.se





Blåbärsglass

Blåbärsglass
4-6 portioner

Ingredienser:
ca 300 g blåbär frysta eller färska
3 dl vispgrädde
3 st ägg
1 tsk vaniljsocker
5 msk florsocker

Tillagning:
1. Om du använder frysta blåbär, låt dem ligga framme lite så de tinar lite grann.

2. Vispa grädden. Tillsätt äggen, vaniljsockret och florsockret och vispa ytterligare någon minut.

3. Tillsätt blåbären och vispa lite så att blåbären mosas lite grann men inte helt och smeten blir blå.

I glassmaskin
Häll smeten i glassmaskin och kör till glassen är klar, brukar ta ca 20 minuter.
Ät direkt eller lägg glassen i plastburk med lock och frys in. (Ställ gärna in plastburken i frysen lite innan så smälter inte glassen så mycket.)

Utan glassmaskin
1. Häll smeten i en form eller plastburk med lock.

2. Ställ in i frysen.

3. Rör om efter ca 2 timmar för att inte alla blåbär ska ligga på botten när glassen är klar.

4. Frys ytterligare 2 timmar (eller längre).

Låt stå ½ timme i rumstemperatur eller 2 timmar i kylskåp innan servering.


(Bilden är lånad från Kryddburken.)

Fredag, då blir det mer gottis! :) Även fast jag inte ätit speciellt mycket själv idag, jag som brukar passa på att fredagsmysa så mycket jag kan..



Receptet kommer från Recepten.se




Djungelgryta

Djungelgryta
4 portioner

Ingredienser:
kycklingfiléer, ca 500 g
smör-&rapsolja
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk curry
4 dl Matlagningsgrädde 15%
1 1/2 msk konc kycklingfond

Tillagning:
1. Skär kycklingen i strimlor.

2. Bryn kycklingen i smör-&rapsolja i en stekpanna. Krydda med salt och peppar.

3. Rör i curry, grädde och fond. Låt allt koka 3 till 4 min.

Servera med ris, skivad banan, minimajs och ärtor. Toppa gärna med en klick stark mango chutney.



Arla är en av mina favoritsidor att leta recept på. Extra spännande blir det om man använder funktionen "slumpa recept" när man inte vet riktigt vad man är sugen på. :) Den här grytan ska jag nog göra i helgen!








Mazarintårta

Marinas mazarintårta

Ingredienser:
200 g smör
3 dl socker
2 ägg
2 msk vaniljsocker
25 st sötmandlar
6 st bittermandlar
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1,5 dl kall mjölk

2 ½ dl florsocker
2 ½ msk vatten

Tillagning:
1. Rör smör och socker vitt och pösigt. Tillsätt äggen, ett i sänder och rör ner de malda mandlarna och vaniljsockret.

2. Tillsätt mjölet blandat med bakpulvret och sist den kalla mjölken. Häll smeten i en smord bröad form och grädda i 180 gr ca 60 min.

3. Blanda florsocker och vatten, glasera kakan då den kallnat.



Du såg väl att det låg något mer på fatet? :) Mycket godsaker blir det..








Chokladmousse

Chokladmousse med hallonsås

Ingredienser:
Chokladmousse
1 paket chokladmousse med crisp (t.ex. Ekströms)
2 dl mjölk

Hallonsås
200g hallon
1 dl florsocker

Tillagning:
1. Köp färdig mousse bara att vispa till med mjölk.

2. Låt moussen stelna lite innan du häller på hallonsåsen.

3. Mixa hallon och florsocker till en slät sås, sila om du vill ta bort dom små fröna.

Garnera med citronmellis.



Smarrigt va?! Perfekt att bjuda på till efterrätt!
Den här bilden fick jag av min "styvmor" Marina på Facebook efter ett födelsedagskalas som jag inte kunde komma på, smaka på distans.. :)
Och, man kan väl inte ha för mycket choklad i en receptsamling?? :)








Blodpuddingpytt

Blodpuddingpytt
4 portioner

Ingredienser:
300 g potatis, fryst tärnad
1 msk rapsolja
2 krm salt
425 g blodpudding
125 g skinka, rökt
2 gröna äpplen
2 krm vitpeppar
0,5 dl timjanblad, repade

Tillagning:
1. Stek potatisen i 1 msk olja i en rymlig stekpanna ca 15 min tills potatisen har fått fin färg. Rör om då och då. Salta.

2. Skär blodpuddingen i bitar. Finstrimla skinkan. Kärna ur äpplena och skär dem i bitar.

3. Bryn skinkan i en separat stekpanna tills den har fått fin färg. Lägg över i potatisen. Tillsätt äppelbitarna. Peppra.

4. Stek blodpuddingen i 1 msk olja tills den har fått fin färg. Vänd ner den i potatisen och vänd runt försiktigt. Strö över timjan.



Pyttipanna är en så härlig rätt. Det är ju bara att stoppa i vad man har hemma! Den här är trots allt gjord efter ett recept och den blev riktigt god, även om blodpuddingen trots all försiktighet ville kleta av sig på alla andra ingredienser.. :)


Receptet kommer från Allt om mat.





Thaisoppa

Thaisoppa - Tom Kha
4 portioner

Ingredienser:
1påse Thai Tom Kha soupmix
1 burk kokosmjölk
4-6 dl vatten
2-3 kycklingfiléer, små tärningar
2-3 tomater, tärningar
5-7 skivade champinjoner

Tillagning:
1. Blanda soupmix, kokosmjölk och vatten.

2. Tillsätt kycklingfilé.

3. Låt koka tills kycklingen är genomkokt (ca 2-3 minuter).

4. Tillsätt tomat och champinjoner alldeles innan servering.



Jag hämtar inspiration från världens alla hörn, och bredare kommer det att bli framöver. Idag gick jag loss i asiatiska hyllorna i affären. :) Den här soppan blev jättegod, receptet finns på baksidan av kryddpåsen, men den var lite för stark för min smak.. Jag blev mätt bara på smaken direkt.








Chai latte

Chai latte
2 stora glas

Ingredienser:
5 dl vatten
1 bit färsk eller torkad ingefära
1 kanelstång
10 kardemummakärnor
3-4 tsk svart te
2 dl varm mjölk

Tillagning:
1. Sjud vatten och kryddor i en kastrull med lock ca 5 minuter.

2. Tillsätt teet och låt dra i ca 5 minuter.

3. Sila teet i glas.

4. (Värm och) skumma mjölken och häll i.



Det här njuter jag av som lite kvällsfika när jag kommer hem från jobbet sent på kvällen. Jag byter ut teet mot "färdigt" rött chaite (så jag kan sova) och har alltid lite kanel ovanpå den skummade mjölken. Mums!



Receptet kommer från Arla.




Thaiwok

Thaiwok
4 portioner

Ingredienser:
2 msk olja
400 g kyckling
400 g wokgrönsaker
1 påse Thai wok spice mix
1 pkt Thai woknudlar (250 g)
4-5 dl vatten

Tillagning:
1. Strimla och bryn kycklingen och häll på grönsakerna. Låt fräsa en stund.

2. Häll i kryddorna och hälften av vattnet, låt koka samman.

3. Blanda i nudlarna och vattnet lite i taget under omrörning.

4. Koka tills vattnet är borta.

Servera med sweet chilisås.



Perfekt mat att äta när man har fredagsmys! Det fanns tinad köttfärs och sambon äter hellre det än kyckling i så jag testade det och det gick lika bra. Dessutom blev det massor med mat så nu har jag matlåda också. :) Till maten blev det film, The Shawshank Redemption, och till efterrätt en smarrig godispåse. Har man varit på gymmet så får man unna sig det.. ;)

Imorgon måste jag nog handla igen..



Pumpasoppa

Pumpasoppa
6 portioner

Ingredienser:
1,2 kilo pumpa
2 gula lökar
1,4 liter grönsaks- eller hönsbuljong
2 dl crème fraiche
12 krossade rosépepparkorn
2 klyftor vitlök
3 msk olivolja
salt
vitpeppar

Tillagning:
1. Välj en pumpa på minst två kilo (större om du tänker servera soppan i pumpan!). Tvätta och borsta pumpan helt ren.

2. Vill du servera soppan i pumpan skär du först av ett lock av pumpans övre del. Sedan gröper du ur pumpan och skär fruktköttet i mindre bitar. Väg upp 1,2 kilo av pumpan.

3. Hacka löken och vitlöken. Hetta upp oljan i botten av soppkastrullen och fräs löken och vitlöken mjuk. Tillsätt pumpan och buljongen. Låt koka upp och koka i 15 minuter. Tag soppan från värmen och mixa soppan helt slät. Vispa ner crème fraichen. Värm på soppan. Smaka av soppan med rosépeppar, salt och vitpeppar.

4. Förvärm den urgröpta pumpan med hett vatten och häll den varma soppan i pumpan precis innan servering. Ett nybakat bröd med smör passar fint till! Antingen ett ljust bröd, typ franskbröd eller ett grovt, lite sötare bröd med mycket hela korn.

Tips! En variant av servering är att ugnsbaka hel pumpan i 180-200 grader i 35-40 minuter, med soppan i. Ställ pumpan i ett ugnsfast fat i ugnen och servera soppan tillsammans med lite av pumpans fruktkött som nu är genombakat och mjukt.



Idag när jag slängde mina pumor som hängt med sen allhelgonahelgen så kom jag på att jag glömde ju en sak! Jag hade ju bestämt mig för att testa att göra pumpasoppa i år! Även fast jag ärligt tycker att det verkar liite läskigt, utan att jag vet varför.. Haha!
Kikade upp receptet, och det var ju inte ens särskilt svårt!
Har du ätit pumpasoppa? Tyckte du i så fall om det? Och.. kan man fortfarande köpa pumpor? :)




Receptet kommer från Sopprecept.




Chokladtårta

Chokladtårta
12 portioner

Ingredienser:
200 g smör
4 ägg
5 dl socker
3 dl (180g) vetemjöl
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker

Tillagning:
1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Smält smöret och låt det svalna.

3. Knäck äggen i en bunke.

4. Blanda ner det smälta smöret och sikta i de övriga ingredienserna. Den här kakan blir bättre ju mindre du rör i den, givetvis så måste allting blandas men inte mer än så!

5. Häll smeten i en smord form med löstagbara kanter 24 cm i diameter.

6. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 25 minuter. Kakan ska vara fast i kanten men mjuk i mitten.

Glasyrtryffel
100 g smör
300 g mörk choklad t.ex Araguani 72 % från Valrhona
2 dl grädde
1 dl socker

Tillagning:
1. Ställ fram smöret så att det blir rumsvarmt.

2. Hacka chokladen.

3. Koka upp grädde och socker och slå blandningen över den hackade chokladen.

4. Rör tills chokladen smälter.

5. Tillsätt därefter smöret och blanda till en slät smet.

6. Låt stå i rumstemperatur minst 12 timmar innan du glaserar tårtan.

7. Bred glasyren över den kalla kakan och dekorera med vackra bär och blommor.



Gott va?! Receptet fick jag av en före detta jobbarkompis, Tony, som i sin tur fått det av en jobbarkompis på avdelningen, Eva.. Precis så som det ska vara med goda recept.. :) Och lite tanken med den här bloggen (förutom att jag ska lära mig att laga mat då..). Jag vet att Eva brukar ha något smaskigt ovanpå ibland, en gång var det strössel, men man kan ju ta lite vad man tycker är gott. :)








Valnötsbröd

Valnötsbröd
12 bullar

Ingredienser:
400 g grahamsmjöl
400 g rågmjöl
450 g vetemjöl special
1 påse valnötter
5 dl kall filmjölk
5 dl kallt vatten
½ pkt jäst
1 msk honung
2 tsk salt
2 tsk brödkryddor

Tillagning:
1. Blanda ihop dom torra ingredienserna. Krossa valnötterna och blanda i.

2. Rör ner degspadet och blanda i maskin eller arbeta degen för hand i 10 minuter, tills den släpper bunken.

3. Lägg degen i två 1,5-litersformar och ställ in i kall ugn som du sätter på 100°. Låt jäsa i ugnen i 40 minuter. Höj sedan värmen till 225° och baka i 40 minuter.

4. Låt brödet svalna i bakdukar.



Det här receptet fick jag av syster Inga-Lill alldeles innan jag gick hem idag! Jag bytte ut linfrön (såklart) mot valnötter och gjorde bullar istället för att baka i formar vilket gick precis lika bra! Riktigt mättande bröd som kommer bli perfekt till frukosten! Supersmidigt att det jäser i ugnen medan den blir varm. :)








Vaniljsås

Vaniljsås
 
Ingredienser:
2 dl mjölk
2 msk vetemjöl
1 ägg
1 msk strösocker
2 tsk vaniljsocker

Tillagning:
1. Blanda ihop allt utom vaniljsockret i en kastrull och låt såsen sjuda upp under omrörning.

2. Låt såsen svalna och tillsätt sedan vaniljsockret.



Till äppelkakan måste man ju ha vaniljsås! Nästan så att jag helst äter vaniljsås med äppelaka faktiskt.. ;) Jag brukar oftast köpa färdig att blanda med mjölk, men lillasyster Emilia hade gjort den här egna hemma i helgen och rekommenderar den!








Äppelkaka

Äppelkaka
4 portioner

Ingredienser:
Deg
4,5 dl vetemjöl
200 g smör
1 tsk vaniljsocker

Fyllning
5 äpplen (ca 700 g)
2 msk kanel

florsocker
vaniljsås


Tillagning:
1. Blanda samman ingredienserna till degen och låt vila i ca 30 min.

2. Sätt ugnen på 200°C. Skala, kärna ur och skär äpplena i tjocka klyftor.

3. Tryck ut degen i en smord ugnssäker form (spara lite deg som ska användas till garnering). Täck med äppelklyftor varvat med socker och kanel. Kavla ut resten av degen i tunna längder och lägg dem i vackert mönster ovanpå äppelklyftorna.

4. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter eller tills äpplena känns mjuka. Strö över lite florsocker.

Servera med vaniljsås.



Igår var vi på födelsedagskalas hos svärföräldrarna. Svärmor Susanne hade som vanligt lagat god mat, och en jättegod äppelkaka till efterrätt, gjord på trädgårdens äpplen!





Receptet kommer från Ica.



Kyckling med äpple och curry

Kyckling med äpple och curry
2 portioner

Ingredienser:
2 kycklingfiléer
2 st syrliga äpplen
1 st rödlök
1 tsk curry
2,5 dl vatten
2 dl matlagningsyoghurt
2,5 msk mango chutney
1 st hönsbuljongtärning
1 knippe bladpersilja
smör
salt

Tillagning:
1. Kärna ur och skiva äpplena tunt. Skala och skiva löken.

2. Fräs äpple, lök och curry i lite smör.

3. Tillsätt vatten, matlagningsyoghurt, mango chutney och buljongtärning. Låt koka ihop några minuter. Rör om då och då.

4. Smaka av med salt och strö över persilja. Servera såsen till grillad kyckling eller rör ner tärnad grillad kyckling i såsen.



Den här smarriga lunchen åt jag tidigare i veckan. Det finns ju så mycket kul man kan göra med kyckling och det är nog det jag äter oftast tror jag. :)
Ikväll har jag varit på födelsedagskalas och hittat en massa gott att äta, delar med mig i veckan som kommer!









Cheesecake

Cheesecake med citronsmak
1 kaka

Ingredienser:
Tårtbotten:
150 gram smör
½ dl strösocker
2½ dl havregryn
2½ dl vetemjöl
springform

Fyllning:
200 gram philadelphia
250 gram kesella vanilj
1 citron

Garnering:
2 dl hallon
2 dl blåbär
1 dl tärnad mango

Tillagning
1. Sätt ugnen på 175°C. Smält smör och låt svalna. Smöra en springform eller klä med bakplåtspapper.

2. Blanda socker, havre­gryn och mjöl. Rör ner smöret. Tryck ut degen i formen. Grädda mitt i ugnen cirka tio minuter till fin färg. Ta ut och låt kallna.

3. Riv gult skal från citron. Blanda hastigt med ost och kesella. Fyll pajskalet med krämen. Garnera med bär och frukt. Tag av springformen försiktigt.



Så enkelt! Och så snabbt! :) Den här kakan bjöd jag mina jobbarkompisar Alice och Victoria på igår då vi hade lite pysselkväll här hemma. Det som blev över bjöd jag övriga jobbarkompisar på idag. Fruktigt, sött och syrligt på samma gång! Den här kakan blir det fler gånger! :)



Receptet hittade vi i Metro samma dag!




Nötfärsbiffar

Fetaostfyllda nötfärsbiffar
4 portioner

Ingredienser:
500 g nötfärs
0,5 dl skorpmjöl
1,5 dl vatten
1 ägg
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk oregano
1 krm kanel
1 krm socker
100 g fetaost (eller mer om man gillar det)
100 g soltorkade tomater
1 vitlöksklyfta

Tillagning:
1. Låt skorpmjölet svälla i vattnet. Tillsätt kryddor och ägget. Rör samman med nötfärsen. Smula eller tärna fetaosten.

2. Skär de soltorkade tomaterna i mindre bitar. Vänd ner i köttfärssmeten.

3. Forma till små biffar och stek på medelvarm stekpanna tills de är genomstekta.

Servera med t ex ratatouille och ris.



Mmuums! Jag har varit på utbildning i två dagar och vi har ätit riktigt goda luncher på Hotel Norrtulls restaurang. Igår blev det fetaostfyllda nötfärsbiffar, gurkraita och vitlöksrostad potatis.




Receptet kommer från Tasteline.



Pastagratäng

Pastagratäng med korv och broccoli
6 portioner
 
Ingredienser:
400-500 g penne
1 bukett broccoli
3 chorizo
5 ägg
5 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
1 dl riven lagrad ost
 
Tillagning:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
 
2. Koka pastan enligt anvisningar.

3. Lägg i broccolin i buketter när det återstår 2 minuter av koktiden.

4. Låt pastan och broccolin rinna av ordentligt i ett durkslag.

5. Häll dem i botten på en ugnssäker form.

6. Skiva korven. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och svartpeppar.

7. Lägg i korven, häll över äggsmeten och strö till sist över osten.

8. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter.



Lillasyster är här och gästbloggar igen! Den här gratängen ska jag absolut göra själv någon dag, för den ser jättesmaskig ut! :)
















Receptet kommer från Receptcentralen .

Tzatziki

Tzatziki
4 portioner

Ingredienser:
1/2 gurka
1/2 tsk salt
2 dl matyoghurt
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 krm svartpeppar

Tillagning:
1. Riv gurkan grovt och lägg den på dubbelvikt hushållspapper. Strö salt på gurkan och låt den ligga ca 15 minuter.

2. Pressa ur saften och blanda gurkan med yoghurt, vitlök och peppar.

3. Smaksätt tsatsikin med salt och svartpeppar.



Idag blir det faktiskt ingen egenlagad mat.. Jag och sambon firar vår årsdag så vi har varit ute och ätit. Jag åt kycklingfilé med bland annat tzatziki till, så det här receptet tyckte jag var mycket passande!
Brukar du göra din egen tzatziki? Det är ju inte särskilt svårt, men jag är lat så jag brukar köpa färdig i mataffären.. :)

Trevlig kväll!

Köttfärssås

Köttfärssås - den krämiga
4 portioner

Ingredienser:
400 g nötfärs
1 gul lök
1 burk krossade tomater med smak (ca 400 g)
2 dl creme fraiche
1 burk champinjoner (skivade)
2 vitlöksklyftor
2 msk ketchup
salt
peppar

Tillagning:
1. Bryn köttfärsen och löken.

2. Häll i champinjoner, krossade tomater, ketchup och creme fraiche. Pressa i vitlöken och låt puttra på låg värme. Smaka av med salt och peppar.

Servera med pasta och grönsaker.



En klassiker! Jag gör antingen sån här krämig köttfärssås eller riktigt tomatig, beroende på vad jag är sugen på.  Ibland åker det i lite majs också. :) Jag tror det finns lika många recept som personer som tycker om köttfärssås och det går ju att variera i det oändliga.
Hur gör du din köttfärssås?








Risgrynsgröt

Risgrynsgröt
6 portioner

Ingredienser:
2,5 dl rundkornigt ris
5 dl vatten
2 msk smör
1 tsk salt
8-9 dl mjölk
1 kanelstång
1-1,5 msk socker

Tillagning:
1. Blanda ris, vatten, smör och salt i en stor tjockbottnad kastrull. Låt koka på svag värme ca 10 minuter.

2. Tillsätt mjölk och kanelstång. Låt gröten koka på mycket svag värme 30-40 minuter (bara så att den precis kokar). Rör om ofta så att gröten inte bränns. Späd med mer mjölk om gröten blir för tjock.

3. Smaksätt med sockret.

Servera med mjölk och kanel.



November, vintermånad för mig! Så nu fåår man! :) Risgrynsgröt är bland det godaste jag vet, och jag kan längta efter det även mitt i sommaren haha.. Nu såg jag att dom har plockat fram pepparkakor och julskum och sånt i affärerna (fast det kan jag tycka är lite väl tidigt) så nu tyckte jag det var dags för risgrynsgröten!
Det värmer perfekt efter 2 timmars fotbollsmatch ute i kylan. Mmmums!








RSS 2.0