Köttfärsgratäng

Köttfärsgratäng med potatismostäcke
4 portioner
 
Ingredienser:
400 g nötfärs
Margarin till stekning
1 gul lök
1 stor burk hela champinjoner, är de för stora så dela dem.
Kinesisk soja, för färgens skull
2 dl vatten
1,5 dl grädde
ca 1,5 msk Taste of House kantarellfond
2 msk lingonsylt
Kött- och grillkrydda
Potatismos

Tillagning:
1. Stek upp finhackad lök, champinjonerna och nötfärsen i teflonpanna.

2. Häll i vatten, lite soja och fonden. Häll sedan i grädden och lingonsylten och krydda med knorrkryddan till det är lagom med salt/smak.

3. Låt sedan småputtra på svag värme i ca 15 minuter.

4. Gör potatismosen under tiden och häll sedan köttfärsröran i en ugnsäker form och klicka ut potatismosen ovanpå och platta till.

5. Gratinera i ugn (225-250 g) tills potatismoset fått lite färg och stelnat lite.



Lillasyster är riktigt duktig på att komma på recept! :) Tack för all hjälp!

















Tomatsoppa

Tomatsoppa
4 portioner

Ingredienser:
2 st gula lökar    
3 msk olivolja  
2 msk smör    
0,5 msk basilika  
0,5 msk timjan  
3 burkar krossade tomater    
1,5 dl vitt vin, torrt  
3 dl vatten  
2,5 tärningar hönsbuljong  
1 st vitlöksklyftor  
4 msk strösocker  
1 st lagerblad  
2,5 dl vispgrädde  
svartpeppar, hel

Tillagning:
1. Hacka och fräs löken mjuk i olja eller smör i en kastrull. Lägg i örtkryddorna som får fräsa med en stund.

2. Häll i vinet så att det fräser till i grytan, i med tomater, vatten, buljongtärningar, hackad vitlök, socker och lagerblad.

3. Låt soppan koka sakta i 20-30 minuter. Fiska upp lagerbladet, mixa soppan slät och häll tillbaka den i kastrullen.

4. Tillsätt grädden och låt småkoka ytterligare 5-10 minuter. Ta några tag med pepparkvarnen och klipp gärna i rejält med färsk basilika innan soppan serveras. Smula dessutom i mer torkade örtkryddor om du tycker att det behövs.
 



Jag har skrivit det förut.. Soppa är så gott på vintern! Till lite starkare tomatsoppa är det perfekt med ett glas mjölk till.


Receptet kommer från Tasteline.





Ost- och skinksås

Ost- och skinksås
2 portioner

Ingredienser:
1 förpackning Four cheeses pastasås
100 g rökt skinka
salt
peppar

Tillagning:
1. Koka upp pastasåsen.

2. Skär skinkan i smala bitar och rör ner i såsen. Rör runt och smaka av med salt och peppar.

Servera med pasta.



Efter julmat och en massa matlagning får det gärna gå fort i mitt kök. Idag blev det en av världens enklaste pastasåser, men otroligt god sån! Arlas färdiga pastasåser kan man ju hitta på lite vad man vill med för att liva upp.








Ris á la Malta

Ris á la Malta
6 personer

Ingredienser:
6 dl risgrynsgröt
3 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
0,5 dl muscovadosocker

Hallonsås
200 g hallon, djupfrysta
0,5 dl florsocker
3 msk limoncello, eller rivet skal från en halv citron
2 msk vatten

Tillagning:
1. Tina hallonen och kör dem i mixern tillsammans med florsockret, likören och vattnet.

2. Passera såsen och släng kärnorna.

3. Vispa grädden med vaniljoch muscovadosocker och blanda med gröten.

4. Lägg upp i fina glas och häll såsen över.


Underbart gott! Har man risgrynsgröt över måste man nästan göra lite Ris á la Malta av den. Eller så köper man en färdig tub i affären och gör av! Mums!

Vörtbröd

Vörtbröd
2 st

Ingredienser:
50 g jäst
50 g smör
2 dl julmust
1 flaska porter, 33 cl
250 g Arla KöketKesella® lätt
1 dl mörk sirap
2 tsk salt
2 tsk mald ingefära
2 msk malda pomeransskal
1 krm malda kryddnejlikor
50 g russin
19-20 dl rågsikt

Tillagning:
1. Smula jästen i en bunke.

2. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt julmust och porter och värm till fingervärme 37 grader. Häll degspadet över jästen och rör tills den är löst.

3. Tillsätt kvarg, sirap, salt, kryddor och russin och blanda.

4. Tillsätt större delen av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den blir blank och smidig. Tillsätt resten av mjölet om degen klibbar och inte släpper från bunkens kanter.

5. Jäs degen övertäckt i ca 45 min. Sätt ugnen på 175 grader.

6. Arbeta ihop degen och dela den i 2 delar. Baka ut delarna till ovala bröd och lägg dem på bakplåtspapper eller en smord plåt.

7. Täck över och låt jäsa ca 30 min. Skåra ev. bröden lätt med en vass kniv.

8. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min. Låt svalna på galler.


Hade jag bara haft mer tid innan julafton (jag passade ju på att åka på semester och sen vara magsjuk i år) så hade jag bakat vörtbröd! Helt klart!

Receptet kommer från Arla.

Knäck

Knäck
70 st

Ingredienser:
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
2 msk smör
0,75 dl sötmandel

Tillagning:
1. Häll alla ingredienser utom mandeln i en tjockbottnad gryta. Låt bubbelkoka på ganska hög, jämn värme.

2. Placera under tiden ut knäckformar på en bricka eller plåt.

3. Rör då och då, framför allt på slutet då knäcksmeten börjar bli brun. När bubblorna är små och kokar tätt är knäcken klar.

4. Gör kulprovet för att se om knäcken är färdig. Häll några droppar knäcksmet i ett glas med kallt vatten. Kan knäcken lätt och kladdfritt formas till en kula är knäcken färdig. Är knäcken för lös så kokar du lite längre och gör om kulprovet.

5. Strax innan knäcken är färdig tillsätter du hackad sötmandel. Sänk värmen till låg temperatur.

6. Använd två skedar - en dessertsked som du öser ur grytan med och en kaffesked som du parerar och hjälper till med. Men arbeta så fort som möjligt, eftersom knäcken stelnar snabbt. Knäckformarna välter lätt, det blir stadigare om man använder dubbla formar.


Det försenade, men självklara, julaftonsreceptet. Knäck måste ätas på julen, för det är den enda tiden man kan äta det. Sötsliskigt, men ändå ett måste!

Receptet kommer från Svenska Dagbladet, via Tasteline.

Julskinka

Julskinka
1 st

Ingredienser:
1 julskinka 1,5-4 kg

Senapsgriljering
4 msk senap
1 msk socker
1 äggula
ströbröd

Tillagning:
1. Sätt ugnen på 125 grader.

2. Spola av skinkan under rinnande vatten. Låt nätet sitta kvar. Lägg skinkan med svålen upp och utan att svepa in den i folie, på en lagom stor långpanna eller ugnssäker form. Stick in en köttermometer i skinkan så att spetsen hamnar mitt i skinkans tjockaste del. Sätt in skinkan på nedersta falsen i ugnen.

3. Ta ut den när termometern visar 70 grader. Då är skinkan saftigast och godast. Ungefärlig tillagningstid är 1-1.5 timme per kg skinka.

4. Låt den svalna något, klipp sedan upp nätet och tag bort nät och svål samtidigt. Skinkan kan även bakas insvept i folie i 175 graders ugnstemperatur.

Griljering
1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Lägg den avsvålade skinkan på ett ugnsäkert fat.

3. Blanda senap, socker och äggula. Pensla blandningen på skinkan. Sikta eller strö lite ströbröd över.

4. Ställ in den i ugnen tills den fått fin färg, ca 15 min. Ös ev. med någon matsked skinkspad under tiden så blir paneringen extra spröd.

Hur gör du din julskinka?

Receptet kommer från Arla.

Revbensspjäll

Honungsglaserade revbensspjäll
4 portioner

Ingredienser:
1 kg tjockskurna revbensspjäll 

Marinad
½ dl äppelcidervinäger
2 msk honung
½ dl soja
½ dl olja
1 krm svartpeppar 
½ tsk ingefära

Tillagning:
1. Skär revbensspjällen i portionsbitar.

2. Blanda en marinad på äppelcidervinäger, honung, soja, olja, svartpeppar, mald ingefära.

3. Lägg köttet i dubbla plastpåsar. Häll på marinaden. Knyt ihop och vänd påsen så att marinaden kommer åt alla köttben. Låt marinera i ca 2 timmar.

4. Ta upp och lägg i ugnssäker form. Pensla på av marinaden. Stek i 175°C i ca 30 (tunna spjäll) respektive 45 (tjocka spjäll) minuter.



Nån som minns att jag bad om ett recept på revbensspjäll för ett tag sen? Jag fick några tips, men bestämde mig till slut för det här receptet. Hoppas att dom blev goda nu bara.. :)

Dan före dan idag. Visst är det väl mysigt att det ser ut som ett julkort utomhus? Det var länge sen jag hade en vit jul, men nu ska det väl ändå bli det..?

Receptet kommer från ICA.







Glögg

Glögg
ca 1 liter

Ingredienser:
2,5 dl vatten
1 pomeransskal
1 bit ingefära
2 bitar hel kanel
8 kryddnejlikor
1 tsk kardemummakärnor
1 flaska rödvin
1 dl socker

Tillagning:
1. Bryt ev. kanel och pomeransskal i mindre bitar. Krossa ingefäran.

2. Koka alla kryddorna med vattnet under lock på svag värme ca 30 minuter.

3. Häll upp i sil där lagen sparas. Denna blandas med rödvin och socker. (önskas en starkare glögg kan man spetsa med ca 1 dl okryddat brännvin eller konjak)

4. Före servering upphettas drycken men får inte koka.



Tack mormor Gun för det här receptet. Det perfekta julkortet att skicka till oss hehe..
Idag har jag lagat julköttbullar som någon rullade till jumbojulköttbullar, men som blev goda ändå, och lagt revbensspjäll i marinad. Allt medan Bing Crosby sjön julsånger i köket. Myspys! :)

Vilken är din favorit på julbordet?







Saffranspannkaka

Saffranspannkaka
6 portioner

Ingredienser:
1 paket färdig risgrynsgröt (500 g)
1 dl vispgrädde
50 g flagad mandel
1 pkt saffran (0,5 g)
3 ägg
3 msk strösocker
2 krm salt
1 msk smör till formen

Till servering

vispad grädde
blåbärssylt
frysta björnbär

Tillagning:
1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Blanda risgrynsgröten med grädde, hälften av mandeln, saffran, ägg, socker och salt.

3. Häll blandningen i en smörad form. Strö över resterande mandel.

4. Baka i mitten av ugnen cirka 20 minuter tills saffranspannkakan känns fast men ändå krämig.

5. Servera med vispad grädde och blåbärssylt blandad med tinade björnbär.

Bilder kommer så snart jag blivit frisk. Även pepparkakorna.. Jag är nämligen ett sånt där vinterkräk för tillfället och försöker låta bli att vara i köket.

Receptet kommer från DN Mat & Dryck.


Från bikini på stranden till dunjacka i snön!

Nu är jag tillbaka från min semester i Marocko! Sol, värme, god mat och enormt trevliga människor. Nu är jag brunbränd och laddad för jul!

Jag tror jag är skyldig 3 recept extra efter semestern, dom kommer under närmaste dagarna! Imorgon har jag tänkt ladda med pepparkaksbak, lussekatter och kanske lite glögg.. :)


Pepparkakor

Pepparkakor
ca 125 st

Ingredienser:
2,5 dl brun farin
3/4 dl ljus sirap
3/4 dl vatten
150 g smör eller margarin 
1 msk kanel  (malen)
1 msk ingefära  (malen)
1 tsk kryddnejlikor (malda)
7-8 dl vetemjöl 
1,5 tsk bikarbonat

Tillagning:
1. Blanda farinsockret, sirapen och vattnet i en kastrull. Koka upp blandningen.

2. Lägg i matfettet och låt det smälta. Tillsätt kryddorna.

3. Låt massan kallna utan omrörning.

4. Rör i bikarbonaten och 6-7 dl av mjölet. Resten används till utbakning.

5. Linda in degen i plastfolie. Låt den stå kallt till nästa dag.

6. Sätt ugnen på 175°C.

7. Arbeta degen smidig på mjölat bord. Knåda ev in resten av mjölet.

8. Kavla ut degen tunt och ta ut kakor med mått. Lägg dem på smord plåt eller på bakplåtspapper. Grädda kakorna
mitt i ugnen i 175°C, 6-8 min.

9. Låt kakorna svalna på plåten.

Bilder kommer imorgon!

Receptet kommer från ICA.

Fisk med tomattäcke

Fisk med tomattäcke
2-3 personer.

Ingredienser
400 g Alaska Pollock eller annan fisk
1 grön paprika
1 burk krossade tomater
1 dl crème fraiche
1-2 pressade vitlöksklyftor
1-2 tsk curry
3/4 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 dl riven ost

TIllagning:
1. Tina fisken så mycket att den går att skiva i 1,5 cm tjocka skivor.

2. Kärna ur och tärna paprikan. Låt tomaterna rinna av något. Blanda med paprikan, crème fraiche, vitlök och kryddor.

3. Lägg fisken i en lättsmord ugnssäker form. Häll över tomatblandningen och strö över osten. Gratinera fisken i 225° ca 20 min. Servera fisken med kokt eller pressad potatis.

Underbara vännen Jos hemifrån Norrköping har delat med sig det här receptet! Förhoppningsvis blir hon kanske kollega till mig även hon! :)

Köttfärslimpa med fetaost

Köttfärslimpa med fetaost
4 portioner

Ingredienser:
400 g blandfärs
¾ dl ströbröd
2 dl mjölk
1,25 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 msk riven eller finhackad gul lök
1 ägg
Ca 25 g smör eller margarin

Fetaost i valfri mängd

Tillagning:
1. Lägg ströbrödet i en skål och häll på mjölken. Låt stå och svälla ca 10 min.

2. Rör ihop färsen med saltet och blanda därefter i peppar, lök, ströbrödsblandningen och ägg. Rör i färsen tills den är ordentligt blandad men inte längre än så för då kan färsen bli torr.

3. Skär fetaosten i tärningar och vänd försiktigt ner dom i färsblandningen.

4. Smörj en ugnssäker form med kanter.

5. Forma färsen till en limpa i formen och lägg på lite matfett ovanpå.

6. Grädda färsen på galler mitt i ugnen i 175 grader 45-60 minuter.

7. Låt köttfärslimpan vila några minuter innan den skivas upp.



Recept inspirerat av www.recepten.se.


Saffranskaka

Saffranskaka
1 kaka

Ingredienser:
1 pkt jäst ( för söta degar)
175 g smör ( inte margarin !)
5 dl mjölk
1 brk kesella ( 250 g )
2 påsar saffran ( 1 g )
2 dl socker
0,5 tsk salt
ca 18 dl mjöl

Tillagning:
1.  Smält smöret och häll i mjölken och låt det bli finger varmt

2.  Smula ner jästen i en bunke

3.  Lägg saffran i en mortel med 1 dl socker och krossa i hop det rör sedan ner det i degspadet. Blanda jästen och degspadet.

4.  När jästen är upplöst så blandar man i resten av sockret, salt och kesella. ( om man vill ha russin i degen ska man lägga i russinen nu)

5.  Arbeta nu i mjölet tills degen släpper från kanterna. (Mängden mjöl varierar beroende på om man bakar i maskin eller fpr hand.)

6. Låt degen jäsa övertäckt i 30-40 min.

7. Ta ur degen ur bunken och knåda lätt med lite mjöl. Dela degen så att du får ut så många lussekatter eller bullar du vill göra. 

8. Lägg lussebullarna på plåtar och låt dem jäsa i ca 30 min.

9.  Pensla med ägg och dekorera med russin, mandelflarn eller pärlsocker.

10.  Grädda bullarna i ca 10 min på 225 grader.



Ett recept från min jobbarkompis Jeanette!
För att göra kakan på bilden så tar man 1/4 del av degen och delar den i 9 bitar. Man rullar varje bit till en lång korv som man sedan gör en snurra av. Lägg snurrorna i formen 8 st runt om och en i mitten. Fäst snurrans "svans" i nästa snurra så att dem fäster i varandra. Pensla med ägg.
Gör vaniljkräm enligt beskrivning på paketet och spritsa vaniljkrämen mellan snurrarna och runt mitten snurran.
Dekorera men russin och pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen i ca 10 - 12 min på 225 grader.

Tomatsoppa

Plommontomatsoppa - med bröd och basillika
4portioner

Ingredienser:
3 tsk olivolja + lite extra att ringla över soppan
1 rödlök
6 vitlöksklyftor skalade och hackade (blir dock väldigt stark)t
3 dl vitt vin
1,5 dl vatten
12 plommontomater delade i 4 delar
2 x 400 g plommontomater på burk
½ ciabatta
färsk basilika
havssalt och svartpeppar

Tillagning:
1. Hetta upp olivolja i en kastrull och stek löken och vitlöken tills de är mjuka och fått lite färg.

2. Tillsätt vinet, vattnet och alla tomaterna (även burktomaterna). Koka under lock och krydda med salt och peppar.

3. Skärbröder i kuber och lägg i soppan, tillsammans med basilikan. Ringla lite olivolja över och servera!

Soppa på vintern är underbart gott! Det här receptet har jag fått av min jobbarkompis Carolina som sitter hemma med ena foten i högläge stackaren!

Tacolasagne

Tacolasagne

Ingredienser:
125 gram köttfärs
0.5 msk olja
56.25 gram tomatsoppa, konserverad
8.75 gram taco kryddmix
1.5 styck vetetortillor
0.75 dl riven ost
salt och peppar

Grönsallad

Tillagning
:
1. Sätt igång ugnen på 225 grader.

2. Hetta hälften av oljan i en gryta eller stor stekpanna. Fräs köttfärsen tills den är precis genomstekt.

3. Rör ner den outspädda tomatsoppan, tacokryddan/såsen (tacokryddan kan bytas ut mot tacosås, 1 påse krydda motsvarar 5 msk sås) och smaka av med salt och peppar. Puttra ihop på låg värme i 5 minuter. Rör om ett par gånger så att det inte bränner fast.

4. Skär tortillorna i 3 cm breda remsor under tiden.

5. Smörj en liten långpanna eller en vid gryta med sista oljan. En sådan där långpanna som fyller hela ugnen blir för stor. Då räcker inte köttfärsröran till två lager.

6. Bottna med tortillaremsor, sedan med köttfärsröran och så lite ost. Upprepa de tre lagren och avsluta med tortillaremsor och ost.

7. Grädda i ugnen i 15 minuter tills osten fått fin färg. Kolla efter 10 minuter för säkerhets skull så att osten inte bränns.

8. Servera med en grönsallad.


Hur mycket kul kan man inte hitta på med tacokryddor!? Även så här veckan före jul..


Smoothie

Choklad- och banansmoothie
1 glas

Ingredienser:
½ banan
2 tsk chokladdryckspulver
1,5 dl Arla Mild yoghurt vanilj

Tillagning:
1. Skala bananen och skär i bitar.

2. Mixa alla ingredienser till en krämig smoothie.

3. Häll upp i glas och servera, gärna med sugrör.


Jag brukar göra en liknande "smoothie" fast med vasslepulver och mjölk.

Semester!

Nu åker jag iväg till soliga Marocko en vecka för att vila, njuta och tanka på solförråden inför jul.
Under tiden hjälper lillasyster mig med recepten, och om jag nu skulle ha total brist på matfantasi när jag kommer tillbaka hem så kan du väl maila mig ditt favoritrecept medan jag är borta?!

När jag kommer hem har jag planerat att baka ett pepparkakshus med lite vänner! Skoj va?!

Ha en underbar vecka! (och hoppas det kommer lite snö..)

Rulltårta

Pepparkaksrulltårta med saffranscréme

Ingredienser:
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1 msk pepparkakskrydda

Fyllning
500 g Kesella vanilj
1 påse saffran, 0,5 g


Tillagning:
1. Sätt ugnen på 225°.

2. Rör ihop Kesella och saffran till fyllningen.

3. Lägg bakplåtspapper i en långpanna, ca 30 x 40 cm.

4. Vispa ägg och socker poröst. Blanda potatismjöl, bakpulver och pepparkakskrydda. Rör ner det i smeten.

5. Bred ut smeten i långpannan och grädda genast mitt i ugnen 5 – 7 min.

6. Stjälp upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper. Ta bort papperet som kakan gräddats på.

7. Låt kallna. Bred fyllningen över kakan och rulla ihop, förvara i kyl.

Skär i bitar före servering.



Igår hade vi utbildning med jobbet och blev bjudna på mumsigt fika. Jag tvingade stackars Lisa att vänta med sin fika tills jag hunnit fota.. Sorry! ;)


Receptet kommer från Arla.





Grahamstekakor

Grahamstekakor
10 st
 
Ingredienser:
3 dl mjölk
50 g jäst (gärna för söta degar)
50 g smör eller margarin (1/2 dl flytande)
½ dl sirap
½ tsk salt
1 tsk malda pomeransskal
5 dl grahamsmjöl
3,5 dl vetemjöl
 
Garnering: Solros-, sesam- eller vallmofrön
 
Tillagning:
1. Värm mjölken till 37 grader, smula ned jästen i en bunke och häll över degvätskan tills jästen löst upp sig.

2. Klicka i matfettet och tillsätt övriga ingredienser men spara 1 dl vetemjöl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig.

3. Låt degen jäsa övertäckt i ca 40 minuter.

4. Knåda degen smidig på mjölat underlag och dela sedan degen i 10 delar, kavla eller platta ut dessa till kakor (ca 12 mm tjocka) och nagga dem lätt.

5. Låt jäsa i 30-40 minuter och sätt på ugnen på 225°C.

6. Pensla bullarna med vatten och strö över garnering.

7. Grädda i ugnen i 6-8 minuter och låt sedan svalna på galler under bakduk.



Lillasyster bidrar med gott matbröd!

















Janssons frestelse

Janssons frestelse
8 portioner

Ingredienser:
1,5 kg fast potatis 
3 stora gula lökar
2 burkar ansjovisfiléer (à 125 g)
6 dl grädde
2 msk ströbröd
3 msk smör
2 msk smör eller margarin

Tillagning:
1. Skala potatisen och skär den i fina strimlor.

2. Skala löken, skiva den tunt och fräs den i matfett i en stekpanna.

3. Varva potatis, lök och ansjovis i en smord ugnssäker form. Potatis i botten och överst.

4. Häll hälften av grädden och 2-3 msk av ansjovisspadet i formen. Strö på ströbröd och klicka matfettet över.
 
5. Grädda i 200°C, ca 40 min, i nedre delen av ugnen. Späd vid kanten med resten av grädden efter drygt halva tiden.



En riktig självklarhet på julbordet! :)


Receptet kommer från ICA.





Marängsviss

Marängsviss
4-6 portioner

Ingredienser:
25-30 maränger
3 dl vispad vispgrädde
2-3 skivade bananer

Chokladsås
1 dl socker
1 dl kakao
½ krm salt
(eller 1,5 dl färdig chokladsås)

Tillagning:
1. Gör chokladsåsen. Blanda socker, kakao och salt med hälften av vattnet och rör tills allt blandats. Rör i resten av vattnet, koka upp och koka tills såsen är tjock och blank, 5-10 minuter. Låt svalna eller kallna.

2. Varva maränger, grädde, banan och chokladsås på fat, i stor skål eller portionsskålar.

Servera genast.



Mums vad massa gott det fanns att plocka av på efterrättsbordet. :)
Igår var jag på julfest med jobbet. Helt otroligt trevligt! Så trevligt att jag faktiskt glömde att fota både maten och efterrätten (som jag skrattade så mycket under att jag nästan satte den i halsen).


Receptet kommer från Coop.





Senapssill

Senapssill
6 portioner

Ingredienser:
8 inlagda sillfiléer (500 g)
6 msk svensk senap
1 dl dijonnaise
5 msk strösocker
1 tsk salt
1 msk ättiksprit (12%)
½ dl vatten
½ dl vispgrädde
1,5 msk matolja
2 dl finhackad dill

Tillagning:
1. Blanda senap, socker, salt och ättiksprit. Tillsätt vatten, grädde och olja medan du vispar tills såsen tjocknar.

2. Blanda ner dill.

3. Ta upp sillfiléerna och låt dem rinna av. Skär dem i mindre bitar.

4. Varva sås och sill. Låt den stå minst ett dygn före servering.



Igår var jag iväg från 06-03 och hade inte en chans att lägga upp något recept. Idag kompenserade jag det med att gå och äta julbord och få med mig ett helt gäng smaskiga julrecept! :)


Receptet kommer från ICA.





Julköttbullar

Julköttbullar
4 portioner

Ingredienser:
500 g blandfärs
2 medelstora kokta potatisar, kalla
1 liten gul lök
1 ägg
1,5 tsk salt
2 krm kryddpeppar
1,5 dl grädde

Tillagning:
1. Riv potatisen fint. Skala och hacka löken fint och fräs den i lite av fettet.

2. Blanda färsen med potatis, lök, ägg, salt, peppar och grädde. Forma bullar i önskad storlek och lägg dem på en tallrik eller skärbräda. Skölj händerna i vatten då och då om färsen fastnar.

3. Bryn bullarna runt om i en stekpanna och efterstek dem i pannan eller i en separat gryta 3-4 min.




Mitt uppdrag inför årets julafton verkar ha blivit köttbullar och revbensspjäll. Dom här julköttbullarna låter ju goda! Men är det någon som har ett superrecept på revbensspjäll?


Receptet kommer från Coop.





Drömmar

Drömmar
50 st

Ingredienser:
100 g rumsvarmt smör
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 dl rumsvarm rapsolja
1 tsk hjorthornsalt
4 d vetemjöl

Tillagning:
1. Sätt ugnen på 150˚C. 

2. Vispa smör, socker och vaniljsocker tills det blir vitt och poröst. 

3. Tillsätt oljan och sikta ner vetemjöl och hjorthornsalt. Blanda snabbt samman till en smidig deg. 

4. Dela degen i 4 bitar, rulla ut till fingertjocka längder och dela varje längd i 12 bitar. Rulla varje bit till en lite boll och lägg på plåt med bakplåtspapper, lägg inte kakorna för tätt, de flyter ut lite i ugnen. 

5. Grädda drömmarna mitt i ugnen ca 25 minuter. Låt kakorna svalna på plåten, annars går de lätt sönder.



Onsdagkväll kl 22:30
- Älskling, vad tycker du jag ska ha för recept idag?
- Drömmar.. Kan vi sova nu?
Så.. Drömmar blev det! Men det är kanske inte riktigt det jag skulle valt att baka idag. Nu är det julbak som gäller! Förhoppningsvis hinns det med att baka ett pepparkakahus här hemma innan jul med!


Receptet kommer som synes från Arla.





Kryddkaffe

Kryddkaffe med skummigt täcke
4 portioner

Ingredienser:
7 dl vatten
1 dl bryggmalet kaffepulver
½ krm saffran
10 hela kryddnejlikor
2 dl mjölk
råströsocker efter smak

Tillagning:
1. Koka upp vattnet, rör ner kaffe och kryddor och sjud ca 1 minut. Låt kaffet dra några minuter.

2. Hetta upp mjölken och vispa den skummig med visp eller mjölkskummare. Häll försiktigt upp kaffet i ett glas eller en mugg, så att inte sumpen kommer med.

3. Toppa med mjölken, strö på lite kaffepulver och servera med socker.



Det här ska jag testa efter jobbet imorgon! Låter som en spännande variant till vanliga kaffe latten.



Receptet kommer från Coop.




    

RSS 2.0