Tomat- och mozarellasallad

Tomat- och mozarellasallad
10 portioner

Ingredienser:
2 påsar mozzarella à 125 g
5-6 tomater
50 g marinerade, soltorkade tomater
1 kruka basilika
1 krm svartpeppar

Tillagning:
1. Låt osten rinna av, skär den i tunna skivor.

2. Skiva de färska tomaterna och strimla de marinerade.

3. Varva ost och tomatskivor på ett fat.

4. Strö över basilikablad, peppar och marinerade tomater.



Jag är dålig på att göra sallad till maten, men det här är en favorit som dessutom är barnsligt enkel!


Receptet kommer från Arla.





Lasagne

Lasagne med lax
4 portioner

Ingredienser:
200 g broccoli
1 dl Matlagningsgrädde
en klick smör
ett paket färska lasagneplattor
2 dl Lätt Crème Fraiche Franska Örter
200 g rökt lax i skivor
1 dl riven ost
salt och peppar

Tillagning:
1. Sätt ugnen på 200°.

2. Dela broccolin i mindre buketter och koka dem knappt ätmjuka. Häll av vattnet och häll på grädden. Låt det koka ihop någon minut, krydda med salt och peppar.

3. Smörj en form och lägg ett lager pasta i botten. Fortsätt med broccoli, lax och sedan ett par klickar crème fraiche.

4. Fortsätt med nästa lager på samma sätt. Krydda enbart med peppar mellan lagren.

5. Avsluta med ett lager pasta, crème fraiche och ost.

6. Grädda i 20 minuter.

Servera med en grönsallad.



Ännu en smarrig rätt jag hittade i Marocko! Kul att variera köttfärsen med lax.



Receptet kommer från Guldkorn.




Lamm-tagine

Lamm-tagine
4 portioner

Ingredienser:
600 g lammstek eller grytbitar av lamm
1 gul lök
1 msk smör
½ msk spiskummin
1 påse saffran ½ g
2 msk kalvfond
6 dl vatten
1 citron
8 torkade aprikoser
1 msk maizena
salt och peppar

TIllagning:
1. Skär köttet i 4 cm stora kuber.

2. Hacka löken och fräs i smör i en gryta. Bryn köttet tillsammans med löken. Tillsätt kryddor, fond och vatten.

3. Brässera (småkoka under lock) köttet i cirka 50 minuter.

4. Riv citronskalet på rivjärn och pressa ur saften. Tillsätt aprikoserna och citronen. Låt sjuda ytterligare i 15 minuter.

5. Red av med maizena till en simmig konsistens.

6. Smaka av med salt och peppar.

Servera med couscous eller ris.



Marockos mest typiska rätt. Riktigt gott och enkelt att laga om man bara har en tagine, lergrytan som man lagar maten i. 



Receptet kommer från Scan.




Filet mignon Black & White

Filet mignon Black & White
4 Pers

Ingredienser:
300 g oxfilé
300 g kalvfilé
2 msk smör
1 brk sparris
½ brk krabba (190g), bitar
2 tomater, klyftade
salt och peppar

Tryffelsås
20 g smör
1 msk mjöl
5 dl buljong (=vatten + buljongtärning)
1 dl madeira
1 tsk soja
salt och peppar
30 g svart, finhackad tryffel (eller tryffelersättning)

Tillagning:
1. Smält smöret i pannan, pudra över mjölet. Rör till jämn redning. Vispa i buljongen och koka i 5 minuter, tillsätt madeira. Färga såsen med soya, smaksätt med salt och peppar. Sila såsen och blanda i tryffel eller tryffelersättning.

2. Skär varje filésort i 4 bitar, platta till dem och krydda. Stek kalvfiléerna ca 2-4 minuter på varje sida och oxfiléerna ca 1½-3 minuter. Värm sparrisen i sitt spad. Lägg upp köttet på ett uppläggningsfat. Fördela ut tryffelsåsen på oxfiléerna, sparrisen och bearnaisesåsen på kalvfiléerna. Garnera med krabba och tomater.

Servera med pommes frites eller pommes château.




Man kan ju tycka att nyårsafton vore det perfekta tillfället för mig att slå på stort och laga lyxig nyårsmiddag att bjuda på. Tyvärr var jag alldeles för lat för det eftersom jag jobbat i princip alla dagar i julhelgen. Istället blev det middag med vänner på en mysig restaurang här i närheten..



Receptet kommer från Receptbankens kokbok på nätet.




RSS 2.0