Långpannebröd

Långpannebröd
16 bitar

Ingredienser:
50 g jäst
5 dl mjölk
2 msk honung
1 msk salt
1 dl linfrö
5 dl rågsikt
7 dl vetemjöl

Tillagning:
1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt 37°. Häll lite av mjölken över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av mjölken, honung, salt, linfrö, rågsikt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig tills den släpper skålens kanter. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.

2. Klä en långpanna, ca 30 x 40 cm invändigt med bakplåtspapper. Tryck ut degen i långpannan. Låt jäsa ytterligare ca 30 min.

3. Sätt ugnen på 225°. Grädda brödet i nedre delen av ugnen ca 15 min. Låt brödet svalna på galler.



Det var dags att fylla på brödförrådet idag, och det är ju så mycket roligare att baka sitt eget än att köpa. Långpannebrödet är gott och enkelt!
Jag valde att byta ut linfrön mot solroskärnor eftersom linfrön är tveksamt nyttigt i mina ögon numera (mer om det i ett senare inlägg). Smaskens! :)



Receptet har jag hittat på Allt om mat.




Bifteki

Bifteki
4 portioner

Ingredienser:
500 g lammfärs eller nötfärs
100 g hackad fryst spenat
2-3 klyftor vitlök
1 ägg
3 msk kalvfond
100 g fetaost i kuber
2,5 liter vatten
1 tsk torkad timjan
olivolja
salt
svartpeppar

Tillagning:
1. Blanda färs med spenat, vitlök, ägg, salt, svartpeppar, timjan och 1 msk av fonden till en smidig smet.

2. Forma köttbullar och tryck in en kub ost.

3. Bryn köttbullarna hastigt runt om i olivolja på hög värme. Stek i ett par minuter.

4. Koka upp vatten med resten av fonden i en kastrull.

5. Lägg i bullarna och låt sjuda i cirka 10 minuter.

Servera med klyftpotatis, tzatziki och oliver.



Grekiskt fredagsmys! Jag fick tipset att använda den färdiga kryddblandningen på jobbet, och när man är trött och hängig av en influensavaccination och bara vill ha en lugn och slapp fredagskväll blev det ju hur enkelt, och gott, som helst! :) Jag hade inte fetaosten i biffarna utan tillsammans med oliver bredvid istället, men det blir galet gott att tryck in en kub i varje biff!



Receptet kommer från Receptcentralen.




Minipizzor

Minipizzor
2 st

Ingredienser:
2 rågkakor
1/4 röd lök
1 dl krossade tomater
4 skivor skinka (smörgåspålägg)
riven ost

Tillagning:
1. Bred ut krossade tomater på brödskivorna.

2. Skiva löken och skinkan och lägg på. Avsluta med riven ost.

3. Värm i ugnen i ca 15 minuter i 200° tills osten har smält och fått lite färg.



Laga och laga, ja jag vet inte riktigt om det här hehe. Men gott, enkelt, och framför allt ett mattips i alla fall! :) Ett kul alternativ till varma mackor. Tipset fick jag av en gammal nätvän, Marcus.




Matvarorna har jag handlat på Mataffären.se



Kanelpaj

Kanelpaj
8 bitar

Ingredienser:
Pajdeg:
100 g smör
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1/2 dl strösocker

Fyllning:
2 dl Arla vispgrädde
2 msk strösocker
2 tsk malen kanel
1 msk vetemjöl

Hel kanel till garnering.

Tillagning:
1. Smält smöret i en kastrull.

2. Blanda ner mjöl, bakpulver och socker och rör ihop till en deg.

3. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, 24 cm i diameter.

4. Vispa ihop grädde, socker, kanel och mjöl. Häll fyllningen i formen.  

5. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter i 175°. Låt svalna och servera pajen kall.



Ett litet husmorsknep jag har lärt mig är att strö lite kanel på en spisplatta och sätta den på svag värme. Då doftar det underbart nybakat i hela lägenheten. Idag behövde jag inte fuska, åh vad gott den här pajen luktar! Jag har fått hålla mig från att smaka på den, för jag tänkte ta med den till jobbet och bjuda imorgon! (Hoppas alla jobbarkompisar blir glada nu.. ;)) Jag hade hjälp av min bebis Lilly, men hon blev trött och somnade nånstans där det var dags att vispa grädden.
Jag tänker mig en kopp te till den här imorgon till fikat. Mums!


Receptet kommer från Arla.





Chokladbollar

Chokladbollar
ca 35 st

Ingredienser:
100 g rumsvarmt smör
1,5 dl socker
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
2 msk vatten
5 dl havregryn

Garnering:
Kokosflingor, pärlsocker, hackad mandel eller sesamfrön


Tillagning:

1. Rör ihop smör och socker.

2. Rör i kakao, vaniljsocker, vatten och havregryn.

3. Forma runda bollar och rulla dem i kokos, mandel eller sesamfrön.

4. Förvara i frysen eller kylen.

Tips: Byt ut vattnet mot kaffe, konjak, rom eller likör.



Sötaste Anna bakar chokladbollar! Eller.. kokos- och tuttifruttiströsselbollar som dom heter.
Vi pratar ibland om att vi är sugna på att baka på jobbet, och det här är mitt stående förslag. Vi har ju ingen ugn.. :P

Tack Anna, fortsätt göra matvideos, jag vill ha flera! :)













Morotspaj

Morotspaj

Ingredienser:
Pajdeg:
3dl vetemjöl
1dl lätt kesella
50g smör/margarin
1 tsk salt
 
Morotsfyllning:
5-6 stora skalade morötter
1-2 gula lökar
1 paprika eller 1 chilifrukt
ca 100 g riven ost (prästost eller en annan smakrik ost)
1 grönsaksbuljongtärning
1 burk creme fraiche (naturell eller paprikachilismak- skippa då chilifrukten) 
salt
peppar
 
Tillagning:
1. Rör ihop alla ingredienserna i en matberedare. Forma en rund boll och lägg i en plastpåse i kylskåpet minst en timme.

2. Tryck ut pajdegen i en smörad pajform och nagga med en gaffel i botten. Förgrädda i ugnen 15 minuter innan du fyller pajen med önskad fyllning. (Denna pajdeg påminner om viktväktarnas men har mindre mängd smör och är supergod! Vetemjölet kan bytas ut till grövre mjöl ex. dinkel.)
 
3. Riv morötterna och hacka löken.

4. Stek löken i lite olja, tillsätt morötterna och stek dem mjuka. Använd gärna en traktörpanna eller en djup stekpanna.

5. Tillsätt 1 dl vatten och smula i buljongtärningen. Låt vattnet koka bort. Häll i cremefraichen och paprikan/chillin, salta och peppra. Rör i osten i pannan, rör hela tiden så att osten inte bränner fast.

6. Häll över fyllningen i det förgräddade pajskalet. Skiva en tomat och lägg skivorna på som garnityr och ev. strö på lite mer ost. Grädda i mitten av ugnen i 30 minuter på 200° eller tills pajen har fått fin färg.



Mums! Vegetariskt för den som gillar sånt, och förvånande god rätt på morötter! :) Samma pajrecept som igår, alltså Carros, men med annan fyllning.. Tack igen!









Feta- och olivpaj

Feta- och olivpaj
1 paj

Ingredienser:
Pajdeg
3dl vetemjöl
1dl lätt kesella
50g smör/margarin
1 tsk salt

Äggstanning
3 ägg
3 dl mjölk
2 krm salt
1 krm vitpeppar

Fetaost
Svarta oliver
Champinjoner (hela)
Riven ost

Tillagning:
1. Rör ihop alla ingredienserna till pajdegen i en matberedare. Forma en rund boll och lägg i en plastpåse i kylskåpet minst en timme.

2. Tryck ut degen i en smörad pajform och nagga med en gaffel i botten. Förgrädda i ugnen 15 minuter innan du fyller pajen med önskad fyllning. (Denna pajdeg påminner om viktväktarnas men har mindre mängd smör och är supergod! Vetemjölet kan bytas ut till grövre mjöl ex. dinkel.)

3. Rör ihop alla ingredienserna till äggstanningen.

4. Fyll pajskalet med äggstanning, fetaost, oliver och champinjoner enligt egen smak och strö på lite riven ost.

5. Grädda i mitten av ugnen i 30 minuter på 200° eller tills pajen har fått fin färg.



Den här smaskiga pajen tillsammans med en härlig sallad bjöd min jobbarkompis Carolina på hemma hos henne tidigare i veckan. Det finns flera varianter på fyllning till den och jag kommer att testa en annan variant inom kort!









Lindströmare

Lindströmare - med vitlökssås
4 port

Ingredienser:
500 g nötfärs
1/2 dl Arla Köket Kesella kvarg
1 1/2 dl hackade inlagda rödbetor
1/2 dl hackad ättiksgurka
2 msk kapris
1 ägg
1 tsk salt
1 krm peppar

Tillagning:
1. Rör ihop ingredienserna till färsen. Forma till biffar.

2. Grilla dem över glöd ca 3 min på varje sida.

Servera med såsen, kokt färskpotatis och grönsallad. Garnera ev med rödbetor och kapris.



Det här var en jättebra lördagsmiddag för oss två här hemma! Riktigt gott och kryddor som jag nog aldrig använt förut. :) Jag bytte ut feta- och olivsåsen mot vitlök och örter, och det fungerade riktigt bra ihop!

Receptet hittade jag hos Arla.








Fredagsmys!?

En liten tanke så här innan jag smiter iväg till jobbet..

Vad är fredagsmys för dig?
God mat? Ett glas vin? Godis/chips? Att hela familjen är samlad? Ett speciellt tv-program?

Dela med dig av ditt bästa fredagsmys-tips!! Och har du något speciellt favoritrecept (en dip till chipsen kanske?) så skicka med det också så lovar jag att dela det vidare! :)

Ha en underbar fredag!

Cheesecake

New York Blueberry Cheesecake
1 kaka

Ingredienser:
Kexbotten
300g digestivekex
150 g smör

Cheesecakesmet
600g Philadelphiaost
2½ dl kesella 10%
1 dl strösocker
1 dl majsstärkelse
2 tsk vaniljsocker
3 ekologiska ägg
1 dl vispgrädde
200g vit kvalitetschoklad
1 ½ dl färska eller frysta blåbär

Tillagning:
1. Sätt på ugnen på 175°.

2. Krossa kexen fint i en mixer och blanda smulorna med smält smör.

3. Tryck i kexblandningen till en botten i teflonform med löstagbar kant, 24 cm i diameter.

4. Förgrädda bottnen i mitten av ugnen i cirka 10 minuter och låt svalna.

5. Vispa philadelphiaost och kesella krämigt i en skål.

6. Blanda i strösocker, majsstärkelsen och vaniljsocker.

7. Rör i ett ägg i taget och sist vispgrädden.

8. Bryt chokladen i bitar, smält den i ett vattenbad och blanda ner chokladen i smeten.

9. Häll smeten över kexbotten och strö över blåbär.

10. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 40 minuter. Täck den med aluminiumfolie när den blivit gyllenbrun, så att den inte blir för mörk.

11. Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärmen i cirka 30 minuter.



Gästbloggare Elin Sigvardsson har hittat receptet i Leila Lindholms bok "a piece of cake, Leilas
favoritbröd och bakverk".

Elins kommentar: Som du ser på bilderna sen blev kakan inte särskilt gräddad på det sättet, så vi hoppade över folien. Den blev jättegod ändå. Godast om den fått stå svalt några timmar också!

Tack Elin!!








Fläskfilé

Fläskfile i svampsås
3-4 portioner
 
Ingredienser:
500 g Fläskfilé
1 burk Creme Bonjour Cuisine - Karl Johansvamp & champinjoner
1 burk konserverade champinjoner
1/2 dl matlagningsgrädde
 
Tillagning:
1. Skär fläskfilén i små bitar och lägg dom i stekpannan tillsammans med lite olja tills de är genomstekta. Salta och peppra efter egen smak.  
 
2. Häll över Creme Bonjour Cuisine, champinjoner och rör om tills det blir en jämn sås. Om du vill ha mera eller tunnare sås, tillsätt matlagningsgrädde.
 
3. Låt puttra 1-2 minuter under omrörning tills champinjonerna blivit varma och såsen tjocknat lite.
 
4. Servera tillsammans med tagliatelle eller färskpasta



Lillasyster Emilia gästbloggar igen!



















Mataffären.se

Hur storhandlar du?
Åker du till en stor mataffär och drar runt på en vagn med hela familjen? Eller är du sån som jag var förut, som handlar en påse här och en påse där var och varannan dag?

Igårkväll kl 21.56 storhandlade jag, hemifrån! Klick klick klick så var det klart! :) Jag har börjat storhandla hos Mataffären.se.
För några veckor sen var jag där och blev runtvisad av Niklas (ni vet han i tv-reklamen..) och jag gillar idén! Det är mycket miljötänk bakom, väldigt fräscha varor och hur smidigt som helst att använda!
Det är en ständigt växande butik som har det mesta som går att hitta i en vanlig stor mataffär. Varorna handlas in i precis den mängd som går åt och är därmed alltid dagsfärska!
Har man inte bil, eller som jag, är hemma sjuk, så är det ju bara för enkelt! Man väljer leveranstid i spann om 2 timmar (mellan 9-22), jag valde 13-15 och 13:07 ringde det på dörren och några minuter senare hade jag betalat varorna med mitt kontokort och packat in dom i kylen.



Jag passar på att beställa stora och tunga saker när jag får det hemburet.. :)
Mataffären.se finns även recept som man kan klicka hem i varor! Underbart!

Våfflor

Frasvåfflor
8-10 st

Ingredienser:
12,5 g jäst (1/4 paket)
4 dl mjölk
4 dl vetemjöl
155 g smör

Tillagning:
1. Smält matfettet och låt det svalna.

2. Vispa samman mjölk, mjöl, ägg och bakpulver till en slät smet. Rör i det smälta smöret och vattnet.

3. Hetta upp våffeljärnet. Grädda.

Servera med sylt och grädde.



Smaskigt som lite eftermiddagsfika med en latte till när man är hemma sjuk! Det är ju långt ifrån våffeldagen än (25 mars), men jag lovar att det kommer att komma flera spännande våffelrecept här! :)

Våfflor.se finns massor av våffelrecept!








Wraps

Wraps - med tonfisk och kikärtor
4 st

Ingredienser:
1 burk tonfisk i olja (225 g)
1 burk kikärtor (400 g)
2 dl creme fraiche paprika & chili
1-2 krm salt
4 stora tortillabröd
1 ask blandad sallad (ca 150 g)
rödlöksringar

Tillagning:
1. Låt tonfisk och kikärtor rinna av.

2. Grovmosa kikärtorna med en gaffel och blanda med tonfisk och crème fraiche. Smaksätt med salt.

3. Bred ut röran på tortillabröd. Lägg på en del av salladen och lök och rulla ihop.

Servera resten av salladen till.



Enkelt, snabbt och nyttigt! Till och med sambon smakade och var snabb med att kommentera hur gott det var!


Receptet kommer från Arla.








Mormors sirapskakor

Mormors sirapskakor - av Linnea

Ingredienser:
200 mg smör el margarin i klickar
2 1/4 dl strösocker
1 1/2 msk ljus sirap
5 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk vanillinsocker
 
Tillagning:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg bakplåtspapper på två plåtar.
 
2. Arbeta snabbt ihop ingredienserna till en smidig deg, eller rör samman med en omrörare. Låt gärna degen vila övertäckt på en sval plats en stund före utbakningen.
 
3. Rulla degen i 6 ringfingerstora längder. Lägg dem bredvid varandra på plåten och platta till lite.
 
4. Grädda längderna långt ner i ugnen, ca 12 min. Skär sneda bitar, ca 12 på varje längd, medan kakan är varm. Låt dem sedan svalna på plåten.


Det finns en anledning till att det blivit mycket kakor och sötsaker i bloggen senaste dagarna. Igår hade vi nämligen en liten fest till min mormors minne med kusiner och kusinbarn. Alla bidrog med något, och vi systrar var visst baksugna. Så idag är det min yngsta systers tur att gästblogga. Linnea har bakat sirapskakor efter min mormors recept. Och dom gick åt fort igår!
Mums!










Dumlekakor

Dumlekakor
24 st

Ingredienser:
200 g margarin
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
12 stycken Dumlekolor (original)
1 ask Noblesse (från rosa ask)
24 folieformar

Tillagning:
1. Blanda ihop margarin, strösocker, vetemjöl och bakpulver till en smidig deg.

2. Låt degen stå kallt i cirka 30 minuter.

3. Dela degen i 24 delar och rulla till runda bollar. Tryck ner en halv Dumlekola i varje degboll och lägg dem sedan i folieformarna.

4. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i cirka 10 minuter.

5. Ta sedan ut kakorna ur ugnen och lägg på en bit Noblesse på varje boll, direkt innan de har kallnat. Chokladen ska smälta ut över kakan.

6. Ställ kakorna i kylen så att chokladen stelnar ordentligt. Sedan är det bara att njuta!



Söndagkväll, måndagmorgon, ingen som märker nån skillnad va?! ;) Det kommer ett recept till senare idag. Det har bara varit på tok för mycket på den privata fronten den här helgen.. :/
Jag gjorde mina dumlekakor i pappersformar eftersom jag inte hittade folieformar i affären, men på dom kakor där dumlen hade sjunkit igenom fastnar pappret, så använd folieformar!

Snart blir det mer kakor..








Äppelmuffins med kanel

Äppelmuffins med kanel
10-12 st

Ingredienser:
125 g smör
2 dl strösocker
2 st ägg
3 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
1 dl mjölk eller grädde
1 dl matolja

Fyllning:
2 st äpplen
1 tsk kanel
1 msk strösocker


Tillagning:

1. Lägg smöret i en kopp och värm snabbt i micron, alternativt i en kastrull på spisen.

2. Lägg upp ca 12 muffinsformar på en plåt.

3. Rör smöret och socker till en jämn smet. Använd gärna elvisp som du kan använda genom hela receptet. Tillsätt äggen, vaniljsockret, bakpulvret och mjölet och rör till en jämn smet. Tillsätt till sist mjölken och oljan och rör till en jämn smet.

4. Häll smeten i formarna. Fördela smeten så det är ungefär lika mycket i varje.

5. Skala äpplena och skär i klyftor som delas i något mindre bitar. Stick ned äppelbitarna i smeten. Blanda kanel och socker och strö detta över alla muffins. Man kan också rulla äppelbitarna i detta om man vill innan man sticker ner dem i smeten.

6. Grädda mitt i ugnen i 200°C, i varmluft 175°C, ca 15-20 min.

              


/Gästbloggande lillasyster

Müsli

Nyttiga frukostflingor
1 stor burk

Ingredienser:
1 dl sötmandel
2 dl solroskärnor
5 dl havregryn
5 dl rågflingor
1 dl linfrö
1 dl havrekli
4 msk smör- och rapsolja
2 dl vatten
2 dl russin

Tillagning:
1. Blanda alla torra ingredienser utom russin.

2. Blanda smör- och rapsoljan med vattnet.

3. Droppa vätskan över grynblandningen och blanda ihop allt. Häll ut allt i en långpanna.

4. Rosta i mitten av ugnen i 200° i 25-30 minuter. Rör om då och då.

5. Låt kallna och häll i russinen.



Oj vad gott det här blev! Jag tycker om torkad frukt så jag minskade ner lite på russinen och blandade i torkad papaya också. Det går ju att byta ut mot vilken torkad frukt man vill. Fort gick det också så den här müslin kommer definitivt att ersätta den färdiga jag brukar köpa. Här hemma går det nämligen åt mycket. Jag äter alltid müsli på morgonen när jag jobbar dag och börjar kl 7:00.

Receptet fick jag av Petra på jobbet, tack!!








American pancakes

American pancakes
10-12 st

Ingredienser:
knappt 5 dl vetemjöl
2 ½ tsk bakpulver
1 tsk salt
3 msk socker
drygt 2 dl mjölk
3 ägg
50 g smör

Tillagning:
1. Smält smöret och låt det svalna.

2. Blanda torrprodukterna. Poängen med detta är att bakpulvret och saltet skall spridas jämt i den färdiga smeten. Amerikanarna siktar alltid mjölet, men det går bra även utan siktning, jag tror ingen märker skillnaden på slutresultatet.

3. Blanda mjölk, ägg och smör i en stor skål och tillsätt torrblandningen. Vispa smeten. Den är mycket tjockare än vanlig svensk pannkakssmet. Bli inte ledsen om det klumpar lite. Försök vispa ut klumparna så gott du kan -  det går bra ändå.

4. Stek flera små pannkakor åt gången, en stor panna kan få plats med 3-4 stycken åt gången. En halv deciliter smet kan vara lagom per pannkaka. Ha inte för mycket värme, tjocka pannkakor behöver bli lite bakade i pannan. När du ser bubblor på översidan på pannkakan är den dags att vända.

Håll färdiga pannkakor varma i ugnen, men inte för varmt! Max runt 75 grader.

Servera med lönnsirap, smör, eller vad du tycker passar bra.



En smaskig helgfrukost eller snabb lunch kanske? Jag är svensk och äter mina med jordgubbssylt jag.

Receptet kommer från pannkakor.se








Pastasås

Pastasås - med spenat och vitlök
3-4 portioner

Ingredienser:
5 dl lätt creme fraiche
100 g fryst bladspenat (hel)
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
salt och peppar

Tillagning:
1. Värm creme fraiche i en kastrull.

2. Tina och krama ur vätskan ur spenaten och hacka den sen.

3. Rör i olivolja, spenat och pressa i två vitlöksklyftor och låt koka på svag värme. Krydda med salt och peppar.

Servera med din favoritpasta.



Det här receptet fick jag av min jobbarkompis Eva-Lisa på lunchen idag. Så himla enkelt, och väldigt gott! Nästa gång ska jag ha i lax tror jag, men det här är ett perfekt vegetariskt alternativ. Det blev en liten portion till kvällsmat och två matlådor. Så se upp på jobbet imorgon för jag kommer nog stinka förfärligt av vitlök. :)








Mannagrynsgröt

Mannagrynsgröt - när det måste gå riktigt fort!
1 portion

Ingredienser:
2 dl mjölk
2 msk mannagryn
1 krm salt

Tillagning: (i micro)
1. Värm mjölken i en skål i 2 minuter på hög effekt.

2. Rör ner mannagrynen och saltet så det löser sig.

3. Värm ytterligare 3 minuter på samma effekt. Det kan vara bra att röra om nån gång under tiden.

Servera med mjölk.



Jag tycker det är supersmaskigt med mannagrynsgröt, så dom förmiddagar när jag bara inte har tid att fixa mat får det bli den här "snabbrätten" i micron för mig. :)

Vad brukar du äta när du har ont om tid?








Havrebröd

Havrebröd - med linfrön
2 st

Ingredienser:
1/2 pkt jäst (25 g)
5 dl kallt vatten
2 tsk salt
2 msk olja
3 dl havregryn
1 dl krossade linfrön
9-10 dl vetemjöl

Tillagning:
1. Rör ut jästen i lite av det kalla vattnet

2. Häll i resten av vattnet och därefter salt, olja, havregryn och linfrön. Rör om och låt det svälla i ca 15 minuter.

3. Tillsätt vetemjölet men se till att spara ca 1 dl till utbakningen.

4. Arbeta med degen i ca 10 minuter för hand eller 5 minuter om du använder bakmaskin.

5. Strö lite vetemjöl över degen och låt den jäsa övertäckt i ca 1 timme.

6. När degen jäst klart, ta upp den och knåda den smidig på mjölat underlag. Dela sedan degen i två delar och forma till runda eller ovala bröd.

7. Lägg bröden på en plåt, glöm inte bakplåtspappret, och låt dom jäsa i ca 30 min.

8. Skåra bröden med en vass kniv och om du vill, mjöla lite på ytan.

9. Grädda i nedre delen av ugnen i 225°C i ca 25 min.

10. Efter gräddningen, låt dom kallna på ett galler utan bakduk över.

(Kom ihåg att inte överskrida det rekommenderade intaget på linfrö, 1-2 msk om dagen)



Idag är min lillasyster Emilia gästbloggare! Hon har tillsammans med kissen Pixie gjort jättegott havrebröd med linfrön! Nyttigt till frukosten!
Tack tack! :)

Är du också sugen på att bidra med dina köksvanor? Maila mig!










Idag blir det ett sent recept..

..med min första gästbloggare! :)

Är du också sugen på att bidra med något du lagat så maila mig på [email protected]

Kycklinggryta

Mammamias jordnötskyckling
3-4 port.

Ingredienser: 
2-3 kycklingfileer
½ grön paprika
1 stor morot
1 gul lök
salt, peppar
1 burk cocosmjölk
2 msk sweet chilisås
2 tsk soya
1,5 dl jordnötssmör
1 dl cashewnötter
 
Tillagning:
1. Skär upp kycklingfileerna i centimeterstora bitar. Strimla lök, paprika och morot.

2. Fräs grönsakerna i en gryta och lägg sedan upp dem på en tallrik.

3. Bryn kycklingdelarna tills de är färdiga (inte röda i mitten). Salta, peppra efter egen smak.

4. Lägg ner lök och grönsaker i grytan tillsammans med kycklingen. Häll över cocosmjölken, sweet chilisåsen och soyan. Klicka i jordnötssmöret och rör om tills det löser sig.

5. Låt det hela puttra på låg värme 15 - 20 min.

6. Strö över cashewnötterna och servera den färdiga grytan med ris till.



Så gudomligt gott! Om än minst lika onyttigt.. Haha! Helt klart bland det godaste jag gjort i köket! Mamma, du borde bli kock! ;)
Glömsk som jag har blivit så missade jag att köpa jasminris så det blev vanligt ris till, men jasminris blir nog mycket bättre. Jag bara såg hur kalorierna hopades i grytan så jag körde på 1 dl jordnötssmör bara, finns det inte fettsnålt jordnötssmör? :)

PROVA!


Kladdkaka

Seg kladdkaka - med en twist

Ingredienser:
100 g smält smör
3 dl socker
1 dl vetemjöl
3-4 msk kakao
2 ägg
1 kryddmått salt
1 tsk vaniljsocker
½ påse polly

Tillagning:
1. Smält smöret.

2. Rör ihop de torra ingredienserna. Tillsätt ägg och smör! Rör ihop till en seg smet!

3. Häll ut i en rund form, tryck ner lite Polly och grädda i ugnen 150grader ca 30-40 minuter.

Mums!

Tips: Byt ut kakaon mot 100g mörk choklad som du smälter i smöret, eller varför inte vit choklad...



Som du ser bytte jag ut kakaon mot vit blockchoklad. Det ser inte ut som vanlig kladdkaka, men det smakade choklad! :) Supersmarrigt och jättesött!
Mycket uppskattat av alla som var här och såg fotbollen.


Tack snälla Carolina för receptet!
 

Lördagsgott!

Ikväll blir det fotboll här hemma (Danmark-Sverige för er som missat ;)) så jag tänkte passa på att bjuda på lite gott! Bland annat blir det Carolinas goda kladdkaka! Håll utkik!

Hålkakor

Hålkakor - med solrosfrön
5 kakor

Ingredienser:
5 dl mjölk
1 msk smör
0,75 dl sirap
50 g jäst
15 dl rågsikt vetemjöl
1 tsk salt
1 dl solrosfrön

Tillagning:
1. Värm mjölk, sirap och smör i en kastrull till 37°.

2. Smula jästen i en bunke och häll i dom varma ingredienserna. Rör runt.

3. Tillsätt det mesta av mjölet och salt och rör till en jämn deg.

4. Låt jäsa 30-40 minuter under bakduk.

5. Häll i solrosfrön och knåda degen tills den blir smidig. Dela den i 5 bitar och platta ut till kakor, ca 2 cm tjocka. Gör ett litet hål i mitten av varje kaka och nagga dom med gaffel.

6. Låt jäsa ytterligare 30 minuter under bakduk.

7. Sätt in i mitten av ugnen i ca 15 minuter på 225°.



Bättre sent än aldrig väl? Jag har varit på stand up comedy med Flopp hela kvällen.. :)
Jag har aldrig riktigt kommit mig för att baka matbröd, men idag har jag verkligen bevisat för mig själv att det inte behöver vara så svårt som jag trodde. :) Riktigt gott blev det också! Jag använde receptet på mjölpåsen och gjorde om det till mitt eget. Nu har jag så mycket bröd att jag inte kommer behöva handla det på länge. Prova!!

Korvstroganoff

Korvstroganoff
4 personer

Ingredienser:
400 g falukorv, strimlad
1 gul lökar, finhackade
2 dl creme fraiche
1 burk krossade tomater
1 msk soja
salt och peppar

Tillagning:
1. Fräs korven i olja ca 5 minuter. Tillsätt löken och fräs ytterligare någon minut.

2. Tillsätt creme fraiche, krossade tomater och soja. Koka ca 10 minuter.

3. Smaka av med salt och peppar.

Servera med ris och sallad.


JoHanna testar!
Jag erkänner. Jag gick på reklamen. Alldeles på vägen från jobbet sitter det nämligen stor reklam för Arla Panna och jag blev nyfiken på om det verkligen är så gott. Jag hade ändå tänkt göra korvstroganoff idag så jag passade på att testa deras halvfärdiga. Det var väldigt enkelt att laga, men smakade lite för salt för min smak, och jag har tappat räkningen på hur många glas vatten jag har druckit efteråt. :)
Nån annan som har testat?
I fortsättningen gör jag i alla fall min egen, helt enligt receptet ovan.








Varma mackor

Varma mackor - med kyckling och soltorkade tomater
2 personer

Ingredienser:
2 kycklingfiléer
4 skivor grekiskt lantbröd
1 dl soltorkade tomater, hackade
½ dl örter, hackade
2 dl riven ost
olivolja, salt

Tillagning:
1. Skär kycklingen i mindre bitar, salta och bryn i stekpanna.

2. Hacka örter och soltorkade tomater.

3. Ringla olivolja över brödskivorna och fördela kycklingkött, tomater och örter på. Strö över osten och gratinera i ugnen tills osten har smält och fått lite färg, 220 ° i cirka 10 minuter.

Underbart med några oliver till!



Snabbt och gott när det är lite ont om tid (som idag!). Jag använde mig av basilika och rosmarin, det går säkert bra med vilka örter du än gillar!








Scones

Scones
4 personer

Ingredienser:
3 dl mjölk
100 gram smör
7-8 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 tsk salt

Tillagning:
1. Blanda dom torra ingredienserna i en bunke.

2. Smula ner smöret med fingrarna så att det blir grynigt.

3. Rör ner mjölken. Rör inte mer än du behöver för att det ska bli jämnt.

4. Dela degen i fyra lika stora delar och platta ut dom till kakor på ca 12 cm på en plåt.

5. Skär snitt (kors) i kakorna och nagga dom med en gaffel.

6. Grädda på 250° i mitten av ugnen i ca 10 minuter.

Ät varma med marmelad eller ost och en kopp te.



Höstligare än så här kan det väl knappast bli? Knappast enklare heller. Ingredienserna har man ju alltid i skafferiet. :) Jag åt mina med en chai latte, som också har blivit lite av en höstfavorit.

För flera roliga variationer på scones, besök http://www.scones.se








Kaffe latte

Kaffe latte - min stående favorit alla dagar!
1 kopp

Ingredienser:
Kaffebönor
2 dl mjölk (Arlas Latte Art ger härligt gott skum)

Tillagning:


Jag är absolut inte något proffs på att göra kaffe latte, men så här gör jag!
Jättegott tips är att smaksätta med t.ex. vanilj!

Jag dricker alltid en latte på morgonen när jag är ledig, det är vardagslyx för mig!

Bullbak

Som jag lovade tidigare.. Lite bilder från senaste årens bullbak. :)


Kanelbullar

Kanelbullar - för det är ju kanelbullens dag idag!
ca 60 st

Ingredienser:
300 g margarin
1 liter mjölk
100 g jäst (2 paket)
2 dl strösocker/vit sirap
2  tsk salt
4 tsk stött kardemumma
1,7 kg vetemjöl
1½ dl strösocker
2 msk kanel
50 g mjukt smör
1 ägg
pärlsocker

Tillagning:
1. Smält margarinet i en kastrull. Slå i mjölken och värm till fingervärme, 37°. Smula jästen i degbunken, lös upp med lite av degvätskan. Slå i resterande vätska, socker, salt och kardemumma. Rör om. Mät mjölet luftigt i litermått, tillsätt det lite i taget och rör degen slät och blank. Täck och jäs till dubbel storlek, ca 1 timme. Ställ upp 60 pappersformar fördelade på 2 plåtar.

2. Sätt ugnen på 250°. Slå upp på mjölat bakbord, knåda väl och dela degen i fyra delar. Kavla ut varje del till en avlång platta. Bre på smör, strösocker och kanel. Rulla plattan, dela i 3 cm breda bitar. Det ska bli 15 bitar per rulle. Ställ i pappersformarna. Jäs 30 minuter under bakduk.

3. Vispa upp ägget i en kopp. Pensla och garnera. Grädda bullarna 5-10 minuter mitt i ugnen. Låt svalna på galler under duk.

Njut tillsammans med ett glas mjölk eller en kopp kaffe!



Jag bakar allra helst enligt receptet ovan. Men när man jobbar helg är det svårt att hinna med allt. Så jag testade faktiskt något nytt i år! Färdigt recept som man bara tillsätter vatten. Det gick bra mycket fortare, och även om bullarna inte riktigt blev som jag vill ha dom, utan lite väl luftiga för min smak, så smakar dom helt okej!
Väl värt att prova om du är toksugen på bullar idag men inte har tid att stå och baka.. :)

Bullarna tar jag med mig till jobbet och bjuder på, och ikväll tänkte jag lägga upp lite bilder från tidigare års bullbak (det är ju så kul att baka bullar tillsammans!)








Tacopaj

Tacopaj
4 personer

Ingredienser:
Deg:
4 dl mjöl
50 g margarin
1,5 dl mjölk
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt

Fyllning:
400 g nötfärs
1 burk minifraiche
1 påse tacokrydda
1 röd paprika

Topping:
En liten bit grekisk getost.

Tillagning:
1. Sätt igång ugnen på 200 grader. Blanda ihop mjukt margarin med torra ingredienser.
2. Häll i mjölken och rör ihop.
3. Tryck ut degen i en form med lite högre kanter. Förgrädda inte!
4. Stek köttfärsen och tillsätt taco-kryddorna, vattnet och creme fraichen.
5. Låt puttra tills vätskan nästan är borta.
6. Hacka paprikan och blanda med köttfärsen.
7. Häll köttfärsen i pajskalet.
8. Smula över getosten.
9. Grädda i ca 20-30 minuter.

Servera med sallad och ev tacosås.



Mums vad lördagsgott! Tyvärr råkade jag bränna pajen lite smått eftersom jag gjorde hundra andra saker på samma gång. :)









Tomatkyckling

Tomatkyckling med bulgur
1-2 personer

Ingredienser:
1 medelstor kycklingfilé
400 g tomatsås till pasta (färdigkryddad)
oliver
getost
salt, peppar och basilika

Tillagning:
1. Dela kycklingfilén i mindre bitar, ca 3x3 cm. Stek tills bitarna är genomstekta.

2. Häll på tomatsåsen och låt koka ihop.

3. Dela oliverna på hälften och häll i. Krydda försiktigt med salt och peppar (vissa pastasåser är rätt välkryddade från början).

Servera med bulgur och färska tomater och smula getost och lite basilika över kycklingen.



Snabbt, väldigt enkelt, men jättegott! En stor kycklingfilé räcker till två portioner till mig, äter du mer räcker receptet till en person. Den här gången använde jag tomatsås med rostad vitlök, men det går att byta ut mot andra smaker om man föredrar det. Bulgur tycker jag om, men testa gärna med ris eller pasta istället också.








Havregrynsgröt

Havregrynsgröt -  en bra start helt enkelt!
1 person

Ingredienser:
1 dl havregryn
3 dl vatten
1 ägg
½ banan
½ krm salt
ev kanel

Tillagning:
1. Rör ihop havregryn, vatten och salt i en kastrull. Koka upp på medelvärme.

2. Knäck i ägget då gröten börjar koka.

3. Då gröten ser färdig ut, mosa och rör ner bananen tills den blir mjuk och varm.

Servera med kall mjölk och lite kanel.



Snabblagat och hur enkelt som helst. Ägget gör att gröten blir mer mättande. Går att variera genom att byta ut bananen mot t.ex. russin, blåbär eller hallon. Frukt i gröten gör att man inte behöver sockra om man vill ha den söt. En perfekt frukost och start på dagen!








RSS 2.0