More to come..

Nej, nej, nej.. Jag har inte gett upp! :) Tillfälligt avbrott bara. Först var det för mycket i allmänhet, sen tog jobbet all tid, och nu har jag annat som stoppar mig. Men det kommer att komma fler recept.. snart! Håll ut!
Och maila mig fler förslag!!
[email protected]

Vi hörs!

Tomat- och mozarellasallad

Tomat- och mozarellasallad
10 portioner

Ingredienser:
2 påsar mozzarella à 125 g
5-6 tomater
50 g marinerade, soltorkade tomater
1 kruka basilika
1 krm svartpeppar

Tillagning:
1. Låt osten rinna av, skär den i tunna skivor.

2. Skiva de färska tomaterna och strimla de marinerade.

3. Varva ost och tomatskivor på ett fat.

4. Strö över basilikablad, peppar och marinerade tomater.



Jag är dålig på att göra sallad till maten, men det här är en favorit som dessutom är barnsligt enkel!


Receptet kommer från Arla.





Lasagne

Lasagne med lax
4 portioner

Ingredienser:
200 g broccoli
1 dl Matlagningsgrädde
en klick smör
ett paket färska lasagneplattor
2 dl Lätt Crème Fraiche Franska Örter
200 g rökt lax i skivor
1 dl riven ost
salt och peppar

Tillagning:
1. Sätt ugnen på 200°.

2. Dela broccolin i mindre buketter och koka dem knappt ätmjuka. Häll av vattnet och häll på grädden. Låt det koka ihop någon minut, krydda med salt och peppar.

3. Smörj en form och lägg ett lager pasta i botten. Fortsätt med broccoli, lax och sedan ett par klickar crème fraiche.

4. Fortsätt med nästa lager på samma sätt. Krydda enbart med peppar mellan lagren.

5. Avsluta med ett lager pasta, crème fraiche och ost.

6. Grädda i 20 minuter.

Servera med en grönsallad.



Ännu en smarrig rätt jag hittade i Marocko! Kul att variera köttfärsen med lax.



Receptet kommer från Guldkorn.




Lamm-tagine

Lamm-tagine
4 portioner

Ingredienser:
600 g lammstek eller grytbitar av lamm
1 gul lök
1 msk smör
½ msk spiskummin
1 påse saffran ½ g
2 msk kalvfond
6 dl vatten
1 citron
8 torkade aprikoser
1 msk maizena
salt och peppar

TIllagning:
1. Skär köttet i 4 cm stora kuber.

2. Hacka löken och fräs i smör i en gryta. Bryn köttet tillsammans med löken. Tillsätt kryddor, fond och vatten.

3. Brässera (småkoka under lock) köttet i cirka 50 minuter.

4. Riv citronskalet på rivjärn och pressa ur saften. Tillsätt aprikoserna och citronen. Låt sjuda ytterligare i 15 minuter.

5. Red av med maizena till en simmig konsistens.

6. Smaka av med salt och peppar.

Servera med couscous eller ris.



Marockos mest typiska rätt. Riktigt gott och enkelt att laga om man bara har en tagine, lergrytan som man lagar maten i. 



Receptet kommer från Scan.




Filet mignon Black & White

Filet mignon Black & White
4 Pers

Ingredienser:
300 g oxfilé
300 g kalvfilé
2 msk smör
1 brk sparris
½ brk krabba (190g), bitar
2 tomater, klyftade
salt och peppar

Tryffelsås
20 g smör
1 msk mjöl
5 dl buljong (=vatten + buljongtärning)
1 dl madeira
1 tsk soja
salt och peppar
30 g svart, finhackad tryffel (eller tryffelersättning)

Tillagning:
1. Smält smöret i pannan, pudra över mjölet. Rör till jämn redning. Vispa i buljongen och koka i 5 minuter, tillsätt madeira. Färga såsen med soya, smaksätt med salt och peppar. Sila såsen och blanda i tryffel eller tryffelersättning.

2. Skär varje filésort i 4 bitar, platta till dem och krydda. Stek kalvfiléerna ca 2-4 minuter på varje sida och oxfiléerna ca 1½-3 minuter. Värm sparrisen i sitt spad. Lägg upp köttet på ett uppläggningsfat. Fördela ut tryffelsåsen på oxfiléerna, sparrisen och bearnaisesåsen på kalvfiléerna. Garnera med krabba och tomater.

Servera med pommes frites eller pommes château.




Man kan ju tycka att nyårsafton vore det perfekta tillfället för mig att slå på stort och laga lyxig nyårsmiddag att bjuda på. Tyvärr var jag alldeles för lat för det eftersom jag jobbat i princip alla dagar i julhelgen. Istället blev det middag med vänner på en mysig restaurang här i närheten..



Receptet kommer från Receptbankens kokbok på nätet.




Köttfärsgratäng

Köttfärsgratäng med potatismostäcke
4 portioner
 
Ingredienser:
400 g nötfärs
Margarin till stekning
1 gul lök
1 stor burk hela champinjoner, är de för stora så dela dem.
Kinesisk soja, för färgens skull
2 dl vatten
1,5 dl grädde
ca 1,5 msk Taste of House kantarellfond
2 msk lingonsylt
Kött- och grillkrydda
Potatismos

Tillagning:
1. Stek upp finhackad lök, champinjonerna och nötfärsen i teflonpanna.

2. Häll i vatten, lite soja och fonden. Häll sedan i grädden och lingonsylten och krydda med knorrkryddan till det är lagom med salt/smak.

3. Låt sedan småputtra på svag värme i ca 15 minuter.

4. Gör potatismosen under tiden och häll sedan köttfärsröran i en ugnsäker form och klicka ut potatismosen ovanpå och platta till.

5. Gratinera i ugn (225-250 g) tills potatismoset fått lite färg och stelnat lite.



Lillasyster är riktigt duktig på att komma på recept! :) Tack för all hjälp!

















Tomatsoppa

Tomatsoppa
4 portioner

Ingredienser:
2 st gula lökar    
3 msk olivolja  
2 msk smör    
0,5 msk basilika  
0,5 msk timjan  
3 burkar krossade tomater    
1,5 dl vitt vin, torrt  
3 dl vatten  
2,5 tärningar hönsbuljong  
1 st vitlöksklyftor  
4 msk strösocker  
1 st lagerblad  
2,5 dl vispgrädde  
svartpeppar, hel

Tillagning:
1. Hacka och fräs löken mjuk i olja eller smör i en kastrull. Lägg i örtkryddorna som får fräsa med en stund.

2. Häll i vinet så att det fräser till i grytan, i med tomater, vatten, buljongtärningar, hackad vitlök, socker och lagerblad.

3. Låt soppan koka sakta i 20-30 minuter. Fiska upp lagerbladet, mixa soppan slät och häll tillbaka den i kastrullen.

4. Tillsätt grädden och låt småkoka ytterligare 5-10 minuter. Ta några tag med pepparkvarnen och klipp gärna i rejält med färsk basilika innan soppan serveras. Smula dessutom i mer torkade örtkryddor om du tycker att det behövs.
 



Jag har skrivit det förut.. Soppa är så gott på vintern! Till lite starkare tomatsoppa är det perfekt med ett glas mjölk till.


Receptet kommer från Tasteline.





Ost- och skinksås

Ost- och skinksås
2 portioner

Ingredienser:
1 förpackning Four cheeses pastasås
100 g rökt skinka
salt
peppar

Tillagning:
1. Koka upp pastasåsen.

2. Skär skinkan i smala bitar och rör ner i såsen. Rör runt och smaka av med salt och peppar.

Servera med pasta.



Efter julmat och en massa matlagning får det gärna gå fort i mitt kök. Idag blev det en av världens enklaste pastasåser, men otroligt god sån! Arlas färdiga pastasåser kan man ju hitta på lite vad man vill med för att liva upp.








Ris á la Malta

Ris á la Malta
6 personer

Ingredienser:
6 dl risgrynsgröt
3 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
0,5 dl muscovadosocker

Hallonsås
200 g hallon, djupfrysta
0,5 dl florsocker
3 msk limoncello, eller rivet skal från en halv citron
2 msk vatten

Tillagning:
1. Tina hallonen och kör dem i mixern tillsammans med florsockret, likören och vattnet.

2. Passera såsen och släng kärnorna.

3. Vispa grädden med vaniljoch muscovadosocker och blanda med gröten.

4. Lägg upp i fina glas och häll såsen över.


Underbart gott! Har man risgrynsgröt över måste man nästan göra lite Ris á la Malta av den. Eller så köper man en färdig tub i affären och gör av! Mums!

Vörtbröd

Vörtbröd
2 st

Ingredienser:
50 g jäst
50 g smör
2 dl julmust
1 flaska porter, 33 cl
250 g Arla KöketKesella® lätt
1 dl mörk sirap
2 tsk salt
2 tsk mald ingefära
2 msk malda pomeransskal
1 krm malda kryddnejlikor
50 g russin
19-20 dl rågsikt

Tillagning:
1. Smula jästen i en bunke.

2. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt julmust och porter och värm till fingervärme 37 grader. Häll degspadet över jästen och rör tills den är löst.

3. Tillsätt kvarg, sirap, salt, kryddor och russin och blanda.

4. Tillsätt större delen av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den blir blank och smidig. Tillsätt resten av mjölet om degen klibbar och inte släpper från bunkens kanter.

5. Jäs degen övertäckt i ca 45 min. Sätt ugnen på 175 grader.

6. Arbeta ihop degen och dela den i 2 delar. Baka ut delarna till ovala bröd och lägg dem på bakplåtspapper eller en smord plåt.

7. Täck över och låt jäsa ca 30 min. Skåra ev. bröden lätt med en vass kniv.

8. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min. Låt svalna på galler.


Hade jag bara haft mer tid innan julafton (jag passade ju på att åka på semester och sen vara magsjuk i år) så hade jag bakat vörtbröd! Helt klart!

Receptet kommer från Arla.

Knäck

Knäck
70 st

Ingredienser:
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
2 msk smör
0,75 dl sötmandel

Tillagning:
1. Häll alla ingredienser utom mandeln i en tjockbottnad gryta. Låt bubbelkoka på ganska hög, jämn värme.

2. Placera under tiden ut knäckformar på en bricka eller plåt.

3. Rör då och då, framför allt på slutet då knäcksmeten börjar bli brun. När bubblorna är små och kokar tätt är knäcken klar.

4. Gör kulprovet för att se om knäcken är färdig. Häll några droppar knäcksmet i ett glas med kallt vatten. Kan knäcken lätt och kladdfritt formas till en kula är knäcken färdig. Är knäcken för lös så kokar du lite längre och gör om kulprovet.

5. Strax innan knäcken är färdig tillsätter du hackad sötmandel. Sänk värmen till låg temperatur.

6. Använd två skedar - en dessertsked som du öser ur grytan med och en kaffesked som du parerar och hjälper till med. Men arbeta så fort som möjligt, eftersom knäcken stelnar snabbt. Knäckformarna välter lätt, det blir stadigare om man använder dubbla formar.


Det försenade, men självklara, julaftonsreceptet. Knäck måste ätas på julen, för det är den enda tiden man kan äta det. Sötsliskigt, men ändå ett måste!

Receptet kommer från Svenska Dagbladet, via Tasteline.

Julskinka

Julskinka
1 st

Ingredienser:
1 julskinka 1,5-4 kg

Senapsgriljering
4 msk senap
1 msk socker
1 äggula
ströbröd

Tillagning:
1. Sätt ugnen på 125 grader.

2. Spola av skinkan under rinnande vatten. Låt nätet sitta kvar. Lägg skinkan med svålen upp och utan att svepa in den i folie, på en lagom stor långpanna eller ugnssäker form. Stick in en köttermometer i skinkan så att spetsen hamnar mitt i skinkans tjockaste del. Sätt in skinkan på nedersta falsen i ugnen.

3. Ta ut den när termometern visar 70 grader. Då är skinkan saftigast och godast. Ungefärlig tillagningstid är 1-1.5 timme per kg skinka.

4. Låt den svalna något, klipp sedan upp nätet och tag bort nät och svål samtidigt. Skinkan kan även bakas insvept i folie i 175 graders ugnstemperatur.

Griljering
1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Lägg den avsvålade skinkan på ett ugnsäkert fat.

3. Blanda senap, socker och äggula. Pensla blandningen på skinkan. Sikta eller strö lite ströbröd över.

4. Ställ in den i ugnen tills den fått fin färg, ca 15 min. Ös ev. med någon matsked skinkspad under tiden så blir paneringen extra spröd.

Hur gör du din julskinka?

Receptet kommer från Arla.

Revbensspjäll

Honungsglaserade revbensspjäll
4 portioner

Ingredienser:
1 kg tjockskurna revbensspjäll 

Marinad
½ dl äppelcidervinäger
2 msk honung
½ dl soja
½ dl olja
1 krm svartpeppar 
½ tsk ingefära

Tillagning:
1. Skär revbensspjällen i portionsbitar.

2. Blanda en marinad på äppelcidervinäger, honung, soja, olja, svartpeppar, mald ingefära.

3. Lägg köttet i dubbla plastpåsar. Häll på marinaden. Knyt ihop och vänd påsen så att marinaden kommer åt alla köttben. Låt marinera i ca 2 timmar.

4. Ta upp och lägg i ugnssäker form. Pensla på av marinaden. Stek i 175°C i ca 30 (tunna spjäll) respektive 45 (tjocka spjäll) minuter.



Nån som minns att jag bad om ett recept på revbensspjäll för ett tag sen? Jag fick några tips, men bestämde mig till slut för det här receptet. Hoppas att dom blev goda nu bara.. :)

Dan före dan idag. Visst är det väl mysigt att det ser ut som ett julkort utomhus? Det var länge sen jag hade en vit jul, men nu ska det väl ändå bli det..?

Receptet kommer från ICA.







Glögg

Glögg
ca 1 liter

Ingredienser:
2,5 dl vatten
1 pomeransskal
1 bit ingefära
2 bitar hel kanel
8 kryddnejlikor
1 tsk kardemummakärnor
1 flaska rödvin
1 dl socker

Tillagning:
1. Bryt ev. kanel och pomeransskal i mindre bitar. Krossa ingefäran.

2. Koka alla kryddorna med vattnet under lock på svag värme ca 30 minuter.

3. Häll upp i sil där lagen sparas. Denna blandas med rödvin och socker. (önskas en starkare glögg kan man spetsa med ca 1 dl okryddat brännvin eller konjak)

4. Före servering upphettas drycken men får inte koka.



Tack mormor Gun för det här receptet. Det perfekta julkortet att skicka till oss hehe..
Idag har jag lagat julköttbullar som någon rullade till jumbojulköttbullar, men som blev goda ändå, och lagt revbensspjäll i marinad. Allt medan Bing Crosby sjön julsånger i köket. Myspys! :)

Vilken är din favorit på julbordet?







Saffranspannkaka

Saffranspannkaka
6 portioner

Ingredienser:
1 paket färdig risgrynsgröt (500 g)
1 dl vispgrädde
50 g flagad mandel
1 pkt saffran (0,5 g)
3 ägg
3 msk strösocker
2 krm salt
1 msk smör till formen

Till servering

vispad grädde
blåbärssylt
frysta björnbär

Tillagning:
1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Blanda risgrynsgröten med grädde, hälften av mandeln, saffran, ägg, socker och salt.

3. Häll blandningen i en smörad form. Strö över resterande mandel.

4. Baka i mitten av ugnen cirka 20 minuter tills saffranspannkakan känns fast men ändå krämig.

5. Servera med vispad grädde och blåbärssylt blandad med tinade björnbär.

Bilder kommer så snart jag blivit frisk. Även pepparkakorna.. Jag är nämligen ett sånt där vinterkräk för tillfället och försöker låta bli att vara i köket.

Receptet kommer från DN Mat & Dryck.



bloglovin

365 RECEPT

Tanken är enkel, ett nytt recept varje dag. Mest för att jag är så otroligt fantasilös i köket, men också för att jag tyckte det var en kul idé! Har du några recept att bidra med så maila gärna!

Jag heter JoHanna, och är en 27-årig sjuksköterska som bor i Stockholm. Min sambo är mycket matmedveten och petig med vad han fyller magen med, så det här kan bli en spännande upplevelse!


Kontakt: [email protected]
Blogg listad på Bloggtoppen.se Matbloggstoppen

" onclick="return fbs_click()" target="_blank">
RSS 2.0