Kåldolmar

Kåldolmar
4-6 portioner

Ingredienser
1 savojkålshuvud (ca 20 fina blad)
½ dl grötris
1 dl vatten
2 dl mjölk
1 medelstor gul lök
1-2 msk smör
300 g blandfärs 
2 ägg
½-1 tsk salt
1 krm vitpeppar

Till stekning
1 msk smör
2 msk ljus sirap eller strösocker
4 dl kålspad (från kokningen)
2 msk konc kalvfond
1-2 msk mörk maizenaredning 

Tillagning:
1. Koka riset i vattnet och mjölken (enligt anvisning på paketet) till en lös gröt. Låt svalna.

2.Koka upp rikligt med lättsaltat vatten. Putsa kålhuvudet och skär ut rotstocken. Plocka försiktigt 20 fina kålblad (undvik de yttersta). Koka dem ett par minuter tills de mjuknar. Spara 4 dl kålspad. Skölj hastigt av bladen i kallt vatten. Låt bladen rinna av på en handduk. Putsa bort den grövre delen av bladnerven.

3. Sätt ugnen på 200°C.

4. Skala och finhacka löken och fräs den lätt i smör i en stekpanna. Låt den svalna.

5. Blanda färsen med risgröt, lök, ägg, salt och peppar till en relativt lös smet. Lägg en rågad matsked färs i varje kålblad. Vik den grova delen av bladet över färsen. Vik upp kortsidorna och rulla ihop till ett paket.

6. Lägg dolmarna med skarvarna ner i en smord ugnsäker form eller långpanna. Ringla över sirap eller strö på socker. Stek i ugn på nedre falsen i ca 45 minuter. Häll på kålspad och kalvfond efter halva stektiden.

7. Häll/sila av stekskyn när dolmarna nästan är klara. Koka upp skyn i en kastrull och red med maizenaredning. Servera med syltad lök och svamp samt gärna ett fluffigt potatismos.



Så här mumsig såg min middag ut idag på jobbet. Inhandlad för en billig peng på Pressbyrån.. :P Jag saknade grönsaker och lingon, men annars smakade det faktiskt helt okej.
Jag insåg först idag att det är ju första advent redan på söndag! Nu ska jag ladda med julrecept här! :)


Receptet kommer från ICA.





Kommentarer
Postat av: Susanne

Fick du receptet på de mumsiga lussebullarna?

Kram

2009-11-26 @ 07:56:51

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0